De Nederlandse hockeysters zijn het EK in eigen land prima begonnen. De equipe van bondscoach Alyson Annan was in het eerste groepsduel Spanje met 3-1 de baas. Het duel werd in het laatste kwart geruime tijd gestaakt vanwege noodweer.

Het publiek in het uitverkochte en vernieuwbouwde Wagener Stadion in Amstelveen moest tot het tweede kwart wachten tot er een doelpunt viel.

Het was Lidewij Welten, één van de weinige vedettes die nog over is na de afgelopen Olympische Spelen, die de score opende. Zij promoveerde een strafcorner van Caia van Maasakker met een tip-in tot doelpunt.

Nog voor de rust was het 2-0. Frederique Matla stond op de goede plek om de bal binnen te tikken. Spanje kwam vlak voor het eind van het derde kwart via Begona Garcia op 2-1, maar wederom Matla bracht Oranje met een intikker in het laatste kwart op 3-1.

Noodweer

Het duel werd vervolgens vanwege de zware regenval en onweer voor langer dan een half uur onderbroken. Op advies van de politie besloot de toernooiorganisatie zelfs om drie van de vier tribunes in het stadion te ontruimen.

De supporters werd verzocht om een veilige plek op te zoeken. Alleen de toeschouwers op de overdekte hoofdtribune mochten blijven zitten. De fans die er voor kozen om vervolgens terug te keren werden niet beloond. Beide ploegen kwamen na de hervatting niet meer tot scoren.

De ploeg van Annan aast op het toernooi voor eigen publiek op eerherstel. Oranje moest twee jaar geleden bij het EK in Engeland in de finale via shoot-outs buigen voor het gastland en dat gebeurde vorig jaar ook bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Na twee gouden olympische medailles moesten de Nederlandse hockeysters genoegen nemen met zilver.

Het betekende tevens het einde van de 'gouden' generatie. Ellen Hoog, Naomi van As en Maartje Paumen namen afscheid van Oranje, net als keepster Joyce Sombroek en Willemijn Bos. Eva de Goede, ook lang een vertrouwd gezicht bij Oranje, besloot een jaartje pauze te nemen.