Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben zich donderdag verzekerd van een langer verblijf op het EK beachvolleybal. Het Nederlandse koppel, als vijftiende geplaatst, rekende in het Letse Jurmala in zijn tweede pouleduel af met Inna Makjno en Irinia Makjno: 2-0 (21-15 en 21-14).

Het Duitse koppel Karla Borger/Margareta Kozuch, als tweede geplaatste in het Letse Jurmala, was vervolgens in drie sets net te sterk voor de Nederlandse vrouwen: 21-18, 16-21 en 21-19. Meppelink en Van Gestel lopen daardoor de groepswinst mis.

Ze eindigden als tweede in de poule en spelen vrijdag in de tussenronde voor een plaats bij de beste zestien. 

Datzelfde doen Annemieke Driessen en Ilke Meertens, al verloren zij hun laatste groepsduel. Het Spaanse koppel Elsa/Soria won in twee sets: 21-11 en 21-11. Eerder hadden Driessen en Meertens het Finse duo Sinisalo/Ahtiainen met 2-0 (22-20, 21-18) verslagen.

Driessen en Meertens waren het EK woensdag begonnen met een kansloze nederlaag tegen het als eerste geplaatste Duitse koppel Chantal Laboureur/Julia Sude.

Sinnema/Stubbe

Ook Jolien Sinnema en Joy Stubbe komen vrijdag uit in de tussenronde. Na hun zege op het Russische team Joelia Abalakina/Ksenia Dabizja (21-16 21-15) verloor het als veertiende geplaatste koppel van de nummers drie van de plaatsingslijst, de Zwitsers Joana Heidrich en Anouk Vergé-Dépré: 21-17, 19-21 en 15-10.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen waren al zeker van een plaats in de volgende ronde en wonnen ook hun derde duel. Het Nederlandse koppel werd donderdagmiddag bovendien groepswinnaar na de zege op het Belgische duo Dries Koekelkoren/Tom van Walle, 21-17 en 21-16.

Twee weken geleden op het WK in Wenen werden de Nederlanders door de Belgen uitgeschakeld. Koekelkoren en Van Walle hadden ook hun eerste twee duels op het EK gewonnen.

Brouwer en Meeuwsen zijn in Letland de enige Nederlandse deelnemers bij de mannen.