De Nederlandse basketballers zijn er woensdagavond niet in geslaagd om zich als groepswinnaar te plaatsen voor de WK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren verloor in Amsterdam van Oostenrijk: 71-78.

Oranje liet het vooral in het laatste kwart (18-29) afweten. Anderhalve week geleden was Nederland in en tegen Oostenrijk nog met 79-72 te sterk. 

Nederland plaatste zich deze week al voor de WK-kwalificatie, maar had zich bij een zege op het eveneens geplaatste Oostenrijk kunnen kronen tot winnaar in prekwalificatiegroep B.

In dat geval zou Oranje sterke landen als Spanje, Servië en Frankrijk ontlopen in de kwalificatiereeks voor het WK in China, dat in 2019 wordt gehouden.

Puntenaantal

Doordat Oostenrijk met een verschil van zeven punten won, is de kans miniem dat Nederland groepswinnaar wordt. Bij een verschil in puntenaantal van vijf of minder, was Oranje nog in het voordeel geweest wat betreft het onderling resultaat.

De ploeg van Van Helfteren moet zaterdag in Tirana tegen Albanië een monsterzege boeken om nog kans te houden op groepswinst. Anders eindigt Nederland op de tweede plek.