Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn het EK beachvolleybal in het Letse Jurmala woensdag begonnen met een overwinning. Jolien Sinnema en Joy Stubbe gingen onderuit in hun openingsduel.

Brouwer en Meeuwsen, als zesde geplaatst, versloeg de Letten Aleksandrs Solovejs en Toms Smedins in twee sets: 21-16 en 21-17.

Later op de dag spelen Brouwer en Meeuwsen nog tegen Oostenrijkers Tobias Winter en Robin Seidl. De Belgen Dries Koekelkoren en Tom van Walle zijn donderdag de laatste tegenstanders in de groepsfase.

Brouwer en Meeuwsen, de wereldkampioenen van 2013, strandden twee weken geleden bij de WK in Wenen verrassend al in de tweede ronde door een nederlaag tegen Koekelkoren/Van Walle.

"Het is altijd lekker om je eerste wedstrijd te winnen", zei Brouwer na het duel met Solovejs/Smedins. "Ons doel op dit toernooi is om een medaille te pakken."

Sinnema/Stubbe

Jolien Sinnema en Joy Stubbe begonnen het EK met een nederlaag. De Noorsen Victoria Faye Kjölberg en Ane Guro Tvelt Hjortland waren in drie sets net te sterk voor het hoogstgeplaatste Nederlandse koppel: 10-21, 21-17 en 18-16. Sinnema en Stubbe zijn de nummers 14 op de plaatsingslijst.

Madelein Meppelink en Sophie van Gestel, één plaats lager gerangschikt, wonnen hun partij wel. Ze waren te sterk voor de Finsen Nette Tuominen en Riikka Lehtonen: 21-17 en 21-12.

Het derde Nederlandse duo, Annemieke Driessen en Ilke Meertens verloor de eerste groepswedstrijd. Het als eerste geplaatste Duitse koppel Chantal Laboureur/Julia Sude pakte de winst in slechts 25 minuten: 21-13 en 21-7.

Voor de vrouwen gaat het EK donderdag verder.