Usain Bolt heeft zondagavond, op de laatste dag van de WK, afscheid genomen als atleet. De 30-jarige Jamaicaan liep een ereronde door het Olympic Stadium in London.

"Ik heb altijd mijn best gedaan en alles gegeven", zei Bolt voordat hij aan zijn ronde begon. "Ik wil iedereen bedanken. De atletiekfans hebben me heel veel liefde gegeven en me altijd gesteund, dat waardeer ik zeer."

De levende legende sloot zijn ereronde af met zijn gebruikelijke pose met twee wijzende vingers.

Bolt kreeg ook nog een bijzonder cadeau uit handen van Seabstian Coe, voorzitter van de internationale atletiekorganisatie IAAF. De elfvoudig wereldkampioen ontving een deel van de atletiekbaan waarop hij in 2012 in Londen naar olympisch goud snelde op de 100, de 200 en de 4x100 meter.

Drama

De WK in Londen verliep veel minder succesvol voor Bolt. Vorig weekend werd hij tot ieders verrassing geklopt op de 100 meter. Achter de Amerikanen Justin Gatlin (goud) en Christian Coleman (zilver) pakte Bolt slechts brons.

De 200 meter liet hij voor het eerst schieten op een WK en de 4x100 meter liep zaterdag op een drama uit. De Jamaicaan, die de slotloper was van zijn land, sprintte in derde positie toen hij plotseling neerging door kramp.

Kermend van de pijn lag hij op de grond, terwijl Japan (brons), de Verenigde Staten (zilver) en Groot-Brittannië (goud) de medailles pakten.

Usain Bolt neemt afscheid als atleet