Yohann Diniz heeft zondag in Londen de wereldtitel bij het 50 kilometer snelwandelen gepakt. De 39-jarige Fransman is de oudste mannelijke kampioen ooit bij de WK atletiek.

Diniz was met overmacht de beste in de Engelse hoofdstad. Hij kon ver voor de streep al met de Franse vlag zwaaien. Met zijn tijd van 3 uur, 33 minuten en 12 seconden bleef hij 39 seconden boven zijn eigen wereldrecord, gelopen in 2014.

Het zilver op het parcours nabij Buckingham Palace was voor de Japanner Hirooki Arai (3.41.17) die zijn landgenoot Kai Kobayashi net achter zich hield.

Titelverdediger en olympisch kampioen Matej Toth ontbrak in Londen. De Slowaak is voorlopig geschorst wegens onregelmatigheden in zijn bloedpaspoort.

Record

Diniz, de Europees kampioen op de 50 kilometer van 2006, 2010 en 2014, was zondag 39 jaar en 224 dagen oud en daardoor ruim de oudste goudenmedaillewinnaar ooit bij een WK atletiek.

Het 'record' bij de mannen stond op naam van Veniamin Saoldatenko uit de Sovjet-Unie, die 37 jaar en 258 dagen oud was toen hij in 1976 de titel pakte bij het 50 kilometer snelwandelen.

Elina Zvereva is de oudste wereldkampioen ooit in de atletiek. De Wit-Russische was 40 jaar en 268 dagen oud toen ze in 2011 de titel pakte bij het discuswerpen.

Het is de eerste wereldtitel voor Diniz, die vorig jaar bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro meermaals flauwviel tijdens de race en desondanks als achtste eindigde. De Fransman pakte tien jaar geleden wel zilver in Osaka.

Vrouwen

De vrouwen beleefden een primeur met de strijd over 50 kilometer om een wereldtitel. De Portugese atlete Ines Henriques won in een wereldrecord: 4.05.56.

Er namen maar zeven vrouwen deel aan de titelstrijd van wie er een werd gediskwalificeerd terwijl er twee de finish niet haalden.

20 kilometer

De 20 kilometer snelwandelen voor vrouwen kende een dramatisch slot. Lyu Xiuzhi werd op 20 meter van de eindstreep gediskwalificeerd, terwijl ze op weg was naar de bronzen medaille.

Een jurylid haalde de Chinese van het parcours omdat ze tot drie keer toe een overtreding had begaan, wat automatisch diskwalificatie betekent. Bij snelwandelen moeten de voeten in contact blijven met het wegdek, wat Lyu Xiuzhi enkele keren niet deed.

Het goud ging naar de Chinese Yang Jiayu, voor de Mexicaanse Maria Guadalupe Gonzalez. Door de diskwalificatie van Lyu Xiuzhi ging het brons naar Antonella Palmisano. Zij bezorgde Italië zo de eerste medaille bij de WK atletiek.