Usain Bolt heeft zijn imponerende loopbaan zaterdag op bizarre wijze afgesloten. De Jamaicaan kreeg in de laatste 100 meter van de finale van de 4x100 meter estafette bij de WK atletiek in Londen last van zijn hamstring en verspeelde zo een medaille voor zijn land.

De 30-jarige Bolt, die de slotloper was van Jamaica, lag in derde positie toen hij plotseling neerging. Terwijl de achtvoudig olympisch kampioen op de grond lag, snelde Groot-Brittannië naar goud in 37,47. Het zilver was voor de Verenigde Staten (37,52) en Japan profiteerde van het neergaan van Bolt en pakte brons in 38,04.

Bolt wilde deze WK zijn loopbaan afsluiten met zijn twaalfde en dertiende wereldtitel, maar op de 100 meter werd hij zeer verrassend geklopt door de Amerikaan Justin Gatlin. Slechts het brons was op die afstand voor Bolt. De 200 meter, waarop Bolt viervoudig wereldkampioen is, liet hij schieten en de 4x100 meter kende dus een bizar einde.

Nadat hij neerging bleef Bolt lang liggen. Zijn Jamaicaanse teamgenoten Omar McLeod, Julian Forte, en Yohan Blake bekommerden zich om hem, waarna er zelfs een rolstoel bij werd gehaald om Bolt van de baan te halen. Uiteindelijk slaagde Bolt erin zelf van de baan te strompelen.

Indrukwekkende reeks

Door het uitblijven van een medaille voor Jamaica op de 4x100 meter kwam er ook nog een eind aan een fraaie reeks van het land. In 2007 in Osaka was de vorige keer dat de Jamaicanen geen goud pakten. Destijds was het, achter de Verenigde Staten, zilver en ook toen liep Bolt mee.

In totaal komt Bolt uit op elf gouden WK-medailles, twee zilveren en een bronzen. Bolts teamgenoot McLeod zei kort na het dramatische einde van de race dat de naam Bolt "voor altijd zal voortleven in de atletiek".

De legendarische sprinter heeft de wereldrecords op de 100 en 200 meter nog altijd stevig in handen. In 2009 scherpte hij zijn eigen record op de 100 meter aan tot 9,58 en op de 200 meter tot 19,19.

Nederland ontbrak zaterdagavond in de finale van de 4x100 meter in het Olympic Stadium in Londen. Hensley Paulina, Taymir Burnet, Giovanni Codrington en Liemarvin Bonevacia werden zaterdagmiddag zesde in hun serie.