Joost Luiten is er niet in geslaagd de cut te halen bij de 99e US PGA Championship, de laatste golfmajor van het jaar. De Nederlander liep vrijdag een rondje van 73 slagen (2 boven par) op de baan van Quail Hollow.

De 31-jarige Luiten kwam daardoor, na een eerste ronde van 76 slagen, uit op een totaalscore van 149 slagen (zeven boven par) en dat waren er drie te veel om terug te mogen komen voor de derde en vierde ronde op zaterdag en zondag.

In Charlotte, North Carolina, liep Luiten een wisselvallige tweede achttien hole. Hij noteerde drie birdies, maar ook vijf bogeys.

"Ik heb in de tweede ronde genoeg kansen gehad, maar ze niet benut", baalt Luiten. "Het is heel teleurstellend om de cut te missen in een major, maar ik merk gelukkig wel dat mijn lange spel weer steeds iets beter wordt. Ik heb op een heel erg lastige baan veel goede ballen geslagen. Dat is positief, maar nu overheerst natuurlijk de teleurstelling."

De nummer 86 van de wereld viel donderdag tijdens zijn eerste ronde nog op met een hole-in-one op de vierde hole, maar met een score van 5 boven par positioneerde hij zichzelf al erg slecht om de cut te halen bij de PGA Championship.

Day

Kevin Kisner en Hideki Matsuyama gaan voorlopig samen aan de leiding op de Quail Hollow Club. De Amerikaan en de Japanner staan beiden op -8 voor het toernooi. Door 'gevaarlijk weer' lag het spel enige tijd stil aan het eind van Amerikaanse middag.

Jason Day volgt op twee slagen van de koploper. De Australiër won met het prestigieuze US PGA Championship twee jaar geleden zijn eerste major.