Dafne Schippers kon vrijdagavond haar geluk niet op nadat ze haar wereldtitel op de 200 meter prolongeerde in Londen. Ze was opgelucht dat haar nieuwe aanpak dit seizoen opnieuw naar goud leidde.

"Ik ben zó blij. Ik heb zo hard gevochten tot aan de finishlijn en toen won ik. Het was echt vechten, geweldig", zei Schippers in een eerste reactie voor de camera van de NOS.

"In de eerste honderd meter zag ik niets, want ik liep in baan zes. Na de bocht zag ik Marie-Josée Ta Lou in mijn ooghoek en dacht ik: nu moet ik wel even aanzetten en ervoor vechten. Dat heb ik gedaan."

De 25-jarige Schippers was uiteindelijk 0,03 seconden sneller dan de Ivoriaanse. Direct na de spannende finale ging ze op de grond liggen. "Ik was stuk en moest even tegen mezelf zeggen: ik heb het gedaan."

Een uitgebreide ereronde volgde, die haar ook bij haar ouders op de tribune van het Olympic Stadium bracht. "Ja, dan breek ik. Zij zien wat je doormaakt. Het is geen gemakkelijk leven, maar wel heel mooi."

Negatieve verhalen

Volgens Schippers, die eind vorig jaar besloot om over te stappen van coach Bart Bennema naar Rana Reider, werd met het goud al haar trainingsarbeid uitbetaald.

"Ik heb er het hele jaar zo hard voor gewerkt en er is zoveel veranderd met onder meer een coachwissel. Natuurlijk was ik niet zeker dat het hier zou lukken. Ik wilde eerder in het seizoen harder, maar het lukte niet. Ik heb vooral laten zien dat ik een vechter ben."

"Er waren veel negatieve verhalen over mij, vond ik. Ik zou te zwaar zijn, te veel krachttraining doen en niet de snelheid meer hebben. Ik heb bewezen dat ik de juiste keuze heb gemaakt, dat ik sterk ben samen met Rana. Dit is ook zo'n opluchting. Na een heftig jaar is dit geweldig."

Bezinken

Met het goud trad Schippers in de voetsporen van de Jamaicaanse Marlene Ottey (1993 en 1995) en de Amerikaanse Allyson Felix (2005, 2007 en 2009). Zij waren tot vrijdag de enige twee vrouwen die de wereldtitel op de 200 meter hadden geprolongeerd.

De tijd van 22,05 in de finale van de 200 meter, haar beste tijd van het seizoen, zei haar weinig. "Uiteindelijk maken tijden niet uit, het gaat om winst. Dit voelt geweldig, al moet ik het nog laten bezinken. Ik word een beetje geleefd."

Het goud van Schippers is de derde Nederlandse titel ooit bij een WK atletiek, na polsstokhoogspringer Rens Blom in 2005 en Schippers zelf in 2015. Zaterdag komt ze alweer in actie. De kersverse wereldkampioene loopt dan met de Nederlandse estafetteploeg de series en (als dat gehaald wordt) de finale van de 4x100 meter.