Nadine Visser heeft zich vrijdagavond bij de WK atletiek in Londen als eerste Nederlandse vrouw ooit weten te plaatsen voor de finale van de 100 meter horden. Sharona Bakker redde het niet.

De 22-jarige Visser, eerder deze week nog knap zevende op de zevenkamp, liep in haar halve finale van de 100 horden naar een tijd van 12,83, vijf honderdsten boven haar persoonlijk record en zes honderdsten boven het ruim 28 jaar oude Nederland record van Marjan Olyslager.

Daarmee was de Noord-Hollandse de nummer drie in haar serie, terwijl alleen de nummer één en twee zich rechtstreeks plaatsen voor de finale. Na drie halve finales bleek Visser echter een van de twee tijdsnelsten, waardoor ze zaterdagavond mag starten in eindstrijd.

Visser lag in de eerste helft van haar race nog wat achter in het veld, maar in de laatste tientallen meters snelde nog flink wat concurrentes voorbij. De Australische olympische kampioene van 2012 Sally Pearson (12,53) en de Amerikaanse Nia Ali (12,79) bleven wel buiten bereik van de Hoornse.

Titelverdedigster Danielle Williams uit Jamaica tikte de ene na de andere horde aan en werd uitgeschakeld in de tweede halve finale. Wereldrecordhoudster Kendra Harrison uit Amerika redde het met de hakken over de sloot als de tweede tijdsnelste (12,86).

Bakker

Bakker eindigde in de derde halve finale na een slechte start als achtste en laatste in een tijd van 13,29. Haar persoonlijk record staat op 12,85.

Bakker viel bijna bij de start en kon zich niet meer terug in de race knokken. De Amerikaanse Dawn Harper Nelson (12,63) en de Duitse Pamela Dutkiewicz (12,71) snelden naar de eerste en tweede plaats.

De finale van de 100 meter horden is zaterdagavond om 21.05 uur Nederlandse tijd.

Verstegen

Sanne Verstegen werd uitgeschakeld in de halve finales van de 800 meter. De 31-jarige Nederlandse, die donderdag ternauwernood door de series kwam, eindigde in haar serie in 2.00,92 als zesde, terwijl alleen de nummers één en twee en de twee tijdsnelsten van de drie halve finales naar de finale gingen.

Olympisch kampioene Caster Semenya uit Zuid-Afrika werd in de halve finale van Verstegen eerste in 1.58,90, terwijl de Poolse Angelika Cichocka als tweede eindigde in 1.59,32.

"Ik heb gestreden voor wat ik waard was, maar de anderen waren sterker. Het leek wel of Semenya aan het joggen was, zo makkelijk liep ze'', zei Verstegen. Ze was niettemin tevreden. "Ik verlaat met een goed gevoel mijn eerste WK, want ik hoor toch bij de beste 24 van de wereld. Ondanks mijn leeftijd zit er nog steeds groei in."

Douma

WK-debutant Richard Douma kon vrijdagavond niet profiteren van zijn toevoeging aan de halve finales van de 1500 meter.  

De 24-jarige Noord-Hollander raakte met nog iets meer dan een ronde te gaan de aansluiting kwijt en eindigde op fikse afstand van de toppers als dertiende en laatste in zijn serie. De Tsjech Jakub Holusa won de race.

Douma viel donderdag in de series van de 1500 meter, maar mocht na een protest van de Nederlandse atletiekunie toch starten in de halve finale. Vorig jaar verraste Douma nog met de vierde plaats op de EK in Amsterdam.

Tienkamp

Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun staan halverwege de tienkamp respectievelijk zeventiende en negentiende. De Nederlanders wonnen nog wat terrein op de 400 meter, het vijfde en laatste onderdeel van vrijdag.

Sintnicolaas (30), die een dag zonder grote uitschieters kende, steeg van de achttiende naar de zeventiende stek door in 48,73 dertiende te worden op de 500 meter.

De nummer vijf van de WK's van 2011 en 2013 heeft 4094 punten, terwijl de Fransman Kevin Mayer met 4478 punten aan de leiding gaat. De Duitsers Kai Kazmirek (4421 punten) en Rico Freimuth (4361) staan tweede en derde.

Braun, die 's avonds eerst nog teleurstelde bij het hoogspringen, won vijf plaatsen in het klassement na de 400 meter. De 24-jarige atleet zette met 48,54 de tiende tijd neer en heeft nu in totaal 4047 punten.

Zaterdag staan de laatste vijf onderdelen van de tienkamp op het programma.

Verspringen

De Amerikaanse Brittney Reese (30) kroonde zich voor de vierde keer tot wereldkampioene bij het verspringen. De olympisch kampioen van Londen 2012 bleef met een afstand van 7,02 meter de geboren Russische Darya Klishina (7,00 meter) en de Amerikaanse Tianna Bartoletta (6,97 meter) voor.

Ivana Spanovic leek in haar laatste poging de verste sprong van de avond neer te zetten, maar de Servische raakte met haar rugnummer het zand voor de lijn van de zeven meter en moest daardoor met een afstand van 6,96 meter genoegen nemen met plek vier.

Op de 3000 meter steeplechase was er verrassend genoeg ook Amerikaans succes. Emma Coburn en Courtney Frerichs zorgen voor goud en zilver voor de VS. Het duo troefde alle Afrikaanse loopsters af. De Keniaanse Hyvin Jepkemoi pakte nog wel brons.

Het kogelslingeren leverde wederom een Poolse titel op. Pawel Fajdek pakte voor de derde keer op rij goud. Het zilver ging naar de geboren Rus Valeriy Pronkin, het brons naar de Pool Wojciech Nowicki.