Melissa Boekelman neemt met opgeheven hoofd afscheid van haar eerste WK. De kogelstootster werd bij haar debuut elfde in de finale in Londen en dat moet de opstap zijn naar nog betere resultaten.

"Ik neem dit mee als bagage om straks nog beter te kunnen presteren", aldus Boekelman, die de kogel in de eindstrijd in het Olympic Stadium tot 17,73 stootte. De Chinese Lijiao Gong won met 19,94 meter en de Hongaarse Anita Marton (19,49) werd tweede.

Behalve Boekelman en Marton stond er maar één andere Europese vrouw in de finale: Yuliya Leantsiuk (18,12) uit Wit-Rusland. "Als ik deze lijn doortrek, pak ik dus zeker een medaille volgend jaar bij de EK in Berlijn", beseft de 28-jarige Boekelman.

"Ik zit nog lang niet aan mijn top en ga lekker verder. Over drie jaar zijn de Spelen in Tokio en wie weet haal ik de Spelen van 2024 ook nog wel. Als werper kun je lang door."

Wereldkampioene

Door de finaleplaats is de WK misschien wel de doorbraak van Boekelman geworden, nadat ze elf jaar geleden als grote belofte wereldkampioene onder-20 werd.

"Ik ben als junior heel goed geweest, maar daarna kwam een aantal moeilijke jaren met veel coachwisselingen. Die coaches gaan aan je techniek zitten en bij mij pakte dat niet goed uit. Maar nu heb ik eindelijk een topjaar."

"In de finale had er weliswaar meer ingezeten dan een tweede plaats, maar ik ben wel elfde van de wereld. Ik heb het gewoon hartstikke goed gedaan."

Boekelman elfde in WK-finale kogelstoten