Isaac Makwala heeft woensdagavond bij de WK atletiek in Londen op knappe wijze de finale van de 200 meter bereikt. De 30-jarige atleet uit Botswana plaatste zich met de derde tijd voor de eindstrijd: 20,14. De 400 meter bij de vrouwen werd gewonnen door Phyllis Francis.

Makwala kwam in zijn halve finale op de 200 meter iets later over de streep dan de Amerikaan Isiah Young (20,12). Zijn tweede plek was genoeg voor rechtstreekse plaatsing voor de eindstrijd.

Eerder op woensdagavond bereikte Makwala via een individuele race nog de halve finales. Daar kreeg hij toestemming voor van atletiekbond IAAF nadat hij in eerste instantie was uitgesloten voor de series op de 200 meter wegens een besmettelijk virus.  

Makwala voelde zich zelf goed genoeg om te starten maandag, maar de IAAF verbood hem mee te doen. Tot ontsteltenis van Makwala zelf mocht hij ook niet van start in de finale van de 400 meter.

Hij werd voor 48 uur in quarantaine geplaatst en mocht zich pas woensdagmiddag weer vrij bewegen. Makwala dwong uiteindelijk bij de IAAF af dat hij een nieuwe kans kreeg op de 200 meter en greep die mogelijkheid dus met beide handen aan.

Van Niekerk

Wayde van Niekerk prolongeerde dinsdag nog zijn wereldtitel op de 400 meter, maar kon in de halve finale van de 200 meter niet overtuigen.

De Zuid-Afrikaan werd derde in zijn heat, maar zijn tijd was wel goed genoeg voor een plek in de eindstrijd. Van Niekerk hoopt ook op de 200 meter mee te doen om het goud. 

Jereem Richards noteerde de tweede tijd op basis van de drie heats in de halve finales. De sprinter uit Trinidad en Tobago kwam net als Makwala in 20,14 over de streep.

De finale op de 200 meter wordt donderdagavond om 22.50 uur afgewerkt in het Olympic Stadium.

400 meter

De 400 meter bij de vrouwen werd verrassend gewonnen door Francis. Het goud leek in eerste instantie te gaan naar Shaunae Miller-Uibo, maar de atlete uit de Bahama's kreeg kramp en zakte in de laatste meters terug naar de vierde plek. 

Francis kwam uiteindelijk in 49,92 over de streep en troefde daarmee Salwa Eid Naser (zilver) en favoriete Allyson Felix (brons) af. Felix won twee jaar geleden nog het goud. 

De Amerikaanse pakte met brons wel haar veertiende WK-medaille in totaal. Ze is nu mederecordhoudster met Merlene Ottey, die namens Jamaica eveneens veertien WK-plakken veroverde in haar loopbaan. 

De 400 meter horden bij de mannen werd verrassend geworden door Karsten Warholm. De 21-jarige Noor hield Yasmani Copello uit Turkije en de Amerikaan Kerron Clement achter zich.