Atleten in een hotel in Londen zijn getroffen door voedselvergiftiging. Het hotel is een van de onderkomens die door atletiekbond IAAF is afgehuurd om WK-deelnemers het huisvesten.

Onder de slachtoffers is onder anderen medaillekandidaat op de 400 meter Isaac Makwala uit Botswana. Hij moest zich maandag afmelden voor de series van de 200 meter omdat hij was geveld door maagproblemen.

Volgens de organisatoren van de WK heeft een aantal teams ziektegevallen gemeld. Teamartsen hebben instructies gekregen.

Onduidelijk is nog of Makwala dinsdagavond mag lopen in de finale van de 400 meter. Normaliter mag een atleet niet starten als hij zich heeft teruggetrokken uit een ander nummer, maar omdat hij de series op de 200 meter miste op medisch advies zou hij indien fit wel mogen starten.

"Laten we hopen dat ze me toestaan de finale morgen te lopen", schreef Makwala maandag op Facebook.

Virus

De Ier Thomas Barr is eveneens getroffen en moest de halve finale 400 meter horden aan zich voorbij laten gaan.

Daarnaast zouden Canadese atleten en de Belgische 400 meter loper Kevin Borlée zijn getroffen. De Belg werd ziek in de nacht van zondag op maandag. Ook Duitse atleten zouden ziek zijn geworden, waarop de bond de atleten in andere hotels heeft ondergebracht.

De Nederlandse ploeg zit in een ander hotel met onder meer de Jamaicaanse atleten. Er is voor zover bekend niemand ziek.

De internationale atletiekfederatie IAAF en de Londense autoriteiten proberen te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Het Tower Hotel, waar de atleten verbleven, ontkent dat het de oorzaak is van de besmettingen.