Anouk Vetter ligt zondag na zes van de zeven onderdelen op koers voor een WK-medaille bij de meerkamp. Dankzij een uitstekende prestatie bij het speerwerpen staat de Nederlandse op de derde plek in het klassement.

Vetter gooide 58,41 meter in het Olympic Stadium in Londen en dat was een persoonlijk record en een kampioenschapsrecord. Ze won daarmee het onderdeel en steeg twee plaatsen naar de derde plek. De Belgische topfavoriete Nafissatou Thiam gaat aan de leiding met 5980 punten. Duitse Carolin Schäfer staat tweede.

Het verschil in punten tussen Vetter en Schäfer is minimaal, slechts drie punten (5805 om 5808). De IAAF zette aanvankelijk Vetter op de tweede plaats in de tussenstand. Maar nadat de laatste worp van Schäfer (49,99) na protest alsnog werd goedgekeurd, staat ze derde.

Zondagavond wordt de zevenkamp afgesloten met de 800 meter en dan moet Vetter, die vorig jaar verrassend Europees kampioen werd, haar podiumplek zien vast te houden.

De Nederlandse mag ongeveer twaalf seconden later finishen dan de nummer vier Yorgelis Rodriguez uit Cuba. De nummer vijf, de Amerikaanse Katarina Johnson-Thompson, moet zeventien seconden goedmaken op Vetter.

Rodriguez (2.12,65) en Johnson-Thompson (2.07,64) hebben op de 800 meter een beter persoonlijk record dan Vetter (2.17,71), die beseft dat ze nog vol aan de bak moet voor een medaille. "De andere meisjes lopen op de 800 meter onder de 2 minuten en 10 seconden. Dat kan ik niet, dus het wordt nog best lastig"', zei Vetter voor de camera van de NOS.

Schippers

Als Vetter slaagt in haar missie dan is ze de tweede Nederlandse ooit met een WK-medaille op de meerkamp. Op de WK van 2013 in Moskou veroverde Dafne Schippers, die een jaar later de overstap maakte naar de sprint, brons.

De andere twee Nederlandse deelneemsters maken geen kans meer op een medaille. Nadine Visser staat zevende in het klassement en Nadine Broersen staakte na het verspringen, dat het vijfde onderdeel was, vanwege een hamstringblessure de strijd.

Broersen, oud-wereldkampioene indoor op de vijfkamp, stond op dat moment op de twaalfde plek. 

De Witte

Lisanne de Witte strandde zondag in de series van de 400 meter. De 24-jarige Heiloose eindigde in haar serie als vijfde, terwijl een plek bij de eerste drie vereist was voor rechtstreekse plaatsing in de halve finales. Haar tijd van 52,48 bleek naderhand evenmin goed genoeg om als een van de zes tijdsnelsten verder te gaan.

De Witte droop teleurgesteld af. Ze was deze zomer goed in vorm en scherpte haar persoonlijk record aan tot 51,71. Ze komt later dit WK nog een keer in actie op de 4x400 meter estafette.

"Ik denk dat dit mijn slechtste wedstrijd van het seizoen was en ik snap niet hoe dat kan", baalde De Witte voor de camera van NUsport. "Ik voelde me goed, maar toch ging het mis."

Marathon

De Keniaan Geoffrey Kirui veroverde de wereldtitel op de marathon. Hij arriveerde na 2 uur 8 minuten en 27 seconden als eerste aan de finish op de Tower Bridge in Londen. De Ethiopiër Tamira Tola kwam op ruime achterstand als tweede binnen in 2.09,49. Alphonce Simbu uit Tanzania pakte het brons in 2.09,51.

Kirui is al de vijfde wereldkampioen uit Kenia op de klassieke afstand van 42,195 kilometer. Hij duelleerde lang met Tola, die aanvankelijk de beste benen leek te hebben. Maar nadat de Ethiopiër, die bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro brons won op de 10.000 meter, twee drinkbussen miste bij verversingsposten, vloeiden zijn krachten weg.

Kirui begon na 35 kilometer aan een indrukwekkende solo. Met bijna anderhalve minuut voorsprong kwam hij juichend over de finish. Hij behoorde vooraf tot de kanshebbers, omdat hij dit voorjaar de marathon van Boston had gewonnen.