Justin Gatlin was zaterdag na zijn verrassende wereldtitel op de 100 meter in Londen louter lovend over Usain Bolt, die in het olympisch stadion naast een historische vierde gouden medaille greep op het koningsnummer.

De 35-jarige Amerikaan, die na 2005 voor de tweede keer wereldkampioen werd op de 100 meter, werd na het behalen van zijn wereldtitel uitgejouwd door een groot deel van het 60.000-koppige publiek vanwege zijn dopingverleden.

"Dit was een prachtige race", zei Gatlin desondanks. "Dit is voorlopig de laatste keer dat de toeschouwers zo'n race zien."

Gatlin zag af van een lange ereronde, maar nam wel de felicitaties in ontvangst van Bolt, die genoegen moest nemen met brons. "Het eerste wat Bolt deed, was mij feliciteren. Hij zei dat ik de fluitconcerten niet verdiende. Hij heeft mij altijd kunnen inspireren", aldus de Amerikaan.

"Hij is en blijft een fantastisch sportman. Het gaat er mij niet om dat ik hem verslagen heb. Het gaat erom dat ik heb gewonnen."

Bolt in laatste koningsnummer onttroond door Gatlin
100
Bolt in laatste koningsnummer onttroond door Gatlin

Vertrouwen

Gatlin snapt dat hij niet populair is vanwege zijn dopingverleden. "Maar ik heb altijd wel vertrouwen gehouden in mezelf. Mijn supporters zijn me ook blijven steunen. Dit is dan het resultaat. Mensen fluiten me uit, maar mensen die van me houden hebben gejuicht", zei hij.

"Misschien niet zo veel in het stadion maar wel in de huiskamers. Van tevoren had ik bedacht wat ik zou doen als ik zou winnen. Ik heb niets van die dingen uitgevoerd."

Bolt pakte de wereldtitel op de 100 meter in 2009, 2013 en 2015. Gatlin, die zijn dopingschorsing tussen 2006 en 2010 uitzat, werd in 2004 olympisch kampioen op het koningsnummer.