Usain Bolt was zaterdagavond realistisch na zijn teleurstellende derde plek op zijn laatste 100 meter bij de WK atletiek in Londen. De Jamaicaan vond zichzelf niet goed genoeg om geschiedenis te schrijven. 

"Mijn start heeft uiteindelijk mijn race verpest", concludeerde Bolt, die winnaar Justin Gatlin en Christian Coleman voor zich moest dulden, tegen de BBC.

"Normaal word ik met de rondes beter, maar nu klopte het allemaal net niet in de finale. Daardoor heb ik niet gewonnen."

De drievoudig wereldkampioen op de 100 meter was na zijn serie donderdag ook al zeer kritisch op zijn start en wees als oorzaak naar de startblokken in Londen. Bolt zei toen dat het "de slechtste startblokken zijn die hij ooit heeft meegemaakt".

Bolt had geschiedenis kunnen schrijven in Londen, want geen enkele atleet pakte ooit vier keer WK-goud op de 100 meter. Ook de Amerikanen Carl Lewis en Maurice Greene kwamen tot drie wereldtitels op de 100 meter.

Bolt in laatste koningsnummer onttroond door Gatlin
100
Bolt in laatste koningsnummer onttroond door Gatlin

Fans

Bolt vond het mislopen van goud overigens vooral erg voor de mensen die voor hem in het Olympisch Stadion in Londen zaten. Er keken daar bijna 60.000 mensen naar de finale op de 100 meter.

"De steun van de fans was echt fantastisch en overweldigend", zei Bolt. "De fans stonden achter me en dat waardeer ik heel erg. Ik vind het alleen jammer dat ik niet heb kunnen winnen."

Naast de 100 meter loopt Bolt nog de 4x100 meter in Londen. De 200 meter, de afstand waarop hij viervoudig olympisch kampioen is, laat hij schieten.