Sifan Hassan heeft zich zaterdag overtuigend geplaatst voor de finale van de 1500 meter bij de WK atletiek. De Nederlandse won in Londen haar halve finale en ging als derde door naar de eindstrijd. In de finale van de 10.000 meter werd Susan Krumins knap vijfde.

Hassan koos er net als in de series voor om in de beginfase rustig aan te doen. Bij het ingaan van de laatste 500 meter versnelde ze en klokte ze 4.03,77.

In de eerdere halve finale waren alleen de Keniaanse Faith Kipyegon (4.03,54) en de Britse Laura Muit (4.03,64) iets sneller.

Hassan won twee jaar geleden bij de WK in Peking brons en is de regerend wereldkampioene indoor op de 1500 meter. Dit seizoen liep de geboren Ethiopische de drie beste tijden ter wereld, met 3.56,14 voert ze de jaarranking aan.

Krumins

In de finale van de 10 kilometer liep de Nederlandse Krumins naar een knappe vijfde plaats. Het was haar beste prestatie ooit op die afstand.

De 31-jarige Krumins haalde een persoonlijk record van 31.20,24. Ze liep de race van haar leven in het volgepakte Olympisch Stadion, maar had net als alle andere loopsters in het veld niets in te brengen tegen olympisch kampioene Almaz Ayana.

De Ethiopische liep al voor de helft van de race weg bij de rest en soleerde naar het goud in 30.16,32. Om het verschil aan te geven: Kumins arriveerde op meer dan een ronde achterstand.

Vetter

Op de meerkamp klom Anouk Vetter naar de vierde plek. De Europees kampioene dankte haar opmars aan de derde plaats bij het kogelstoten met een afstand van 15,09.

Nadine Visser viel verder terug. De winnares van het eerste onderdeel, de 100 meter horden, kwam niet verder dan 12,96 en zakte van de vierde naar de zevende plaats. Nadine Broersen schoof een positie op naar plaats zes. Haar beste stoot was 14,09.

De Belgische olympisch kampioene Nafissatou Thiam won het kogelstoten met 15,17 en verstevigde haar leidende positie. De meerkampers komen later op de zaterdagavond nog in actie op de 200 meter.