Usian Bolt heeft zich zaterdag bij zijn laatste WK atletiek overtuigend geplaatst voor de finale van de 100 meter. De Jamaicaan kwam in zijn halve finale tot een tijd van 9,98.

De 30-jarige Bolt, die niet helemaal voluit leek te gaan, moest in zijn serie alleen Christian Coleman voor zich dulden. De Amerikaan liep een honderdste van een seconde sneller.

Verder plaatsten Bolts landgenoot Yohan Blake, de Amerikaan Justin Gatlin, Akani Simbine uit Zuid Afrika, de Brit Raseed Prescod, de Fransman Jimmy Vicaut en Su Bingtian uit China zich voor de finale die later zaterdag om 22.45 uur begint.

Bolt had vrijdag al eenvoudig de series overleefd. Hij noteerde toen een tijd van 10,07 en ging daarmee als achtste door naar de halve eindstrijd.

Goud

De achtvoudig olympisch kampioen wil in Londen afscheid nemen met niets minder dan goud. Hij jaagt in de finale op zijn vierde gouden medaille op rij op het koningsnummer. Geen enkele andere atleet heeft dat ooit gepresteerd.

Naast de 100 meter loopt Bolt ook de 4x100 meter. De 200 meter, de afstand waarop hij viervoudig olympisch kampioen is, laat hij schieten.

Jamaicanen nemen met glimlach afscheid van legende Usain Bolt
Jamaicanen nemen met glimlach afscheid van legende Usain Bolt