Usain Bolt is vrijdag redelijk begonnen aan zijn laatste WK atletiek. De 30-jarige Jamaicaan bereikte in Londen op zonder al te veel moeite de halve finales van de 100 meter. Op de 10.000 meter pakte de Brit Mo Farah het eerste goud van het toernooi.

Bolt won zijn serie in een tijd van 10.07 seconden. Ook de nummer twee, de Brit James Dasaolu, schaarde zich met 10,13 automatisch onder de laatste zestien.

Over het gehele veld ging Bolt als achtste door naar de halve finales. Zijn landgenoot Julian Forte (9,99) was de enige die onder de tien seconden liep en de Amerikaan 35-jarige Justin Gatlin, al jaren een van de grootste concurrenten van Bolt, noteerde 10,05.

Bolt wil in Londen afscheid nemen met niets minder dan goud. Hij komt zaterdag terug voor de halve finale en de finale en jaagt dan op zijn vierde gouden medaille op rij op het koningsnummer. Geen enkele andere atleet heft dat ooit gepresteerd; de Amerikanen Carl Lewis en Maurice Greene kwamen tot drie wereldtitels op de 100 meter.

De achtvoudig olympisch kampioen heeft wel een punt van zorg, zo verklaarde hij na de finish. Hij was namelijk niet te spreken over de startblokken in het Olympic Stadium. "Dit zijn de slechtste startblokken die ik ooit heb meegemaakt en daardoor had ik een heel slechte start", foeterde Bolt.

Usain Bolt neemt afscheid, zijn leukste momenten
149
Usain Bolt neemt afscheid, zijn leukste momenten

Farah

Het goud van Farah was in totaal al zijn zesde op een WK. Voor het uitzinnige publiek in Londen won de 34-jarige Brit voor de derde keer op rij de 10.000 meter.

Overtuigend ging het niet bij Farah. De laatste twee van de 25 ronden waren ongelooflijk spannend. Farah nam de leiding en versnelde, maar struikelde twee keer bijna. Hij bleef op de been en liet zich niet meer inhalen. Het stadion ontplofte bijkans toen hij als eerste over de finish kwam in een bijzonder scherpe tijd van 26.49,51. De Oegandees Joshua Cheptegei pakte zilver in 26.49,94, de Keniaan Paul Tanui brons in 26.50,60.

Farah, geboren in Somalië en opgegroeid in Engeland, is net als Bolt bezig aan zijn laatste grote kampioenschappen op de atletiekbaan. De marathon lonkt. Hij wil in stijl afscheid nemen met eveneens goud op de 5.000 meter. De finale op die afstand is op zaterdag. Woensdag zijn de series.

Als Farah ook de 5.000 meter wint, kan hij pronken met een zegereeks; hij heeft dan vijf keer op rij - drie WK’s (2013, 2015 en 2017) en twee Olympische Spelen (2012 en 2016) goud gepakt op de langeafstandsdubbel 5.000 en 10.000 meter.