De Nederlandse volleybalsters hebben donderdag de eerste groepswedstrijd van het finaletoernooi van de World Grand Prix verloren. In het Chinese Nanjing was Brazilië nipt te sterk voor de ploeg van bondscoach Jamie Morrison: 3-2.

Oranje gaf tot twee keer toe een voorsprong in sets uit handen. De setstanden waren 27-25, 23-25, 25-22, 22-25 en 11-15.

De formatie van Morrison speelde bij vlagen zeer sterk en won de eerste en derde set. Brazilië kwam echter knap terug en gaf een opgebouwde marge in de beslissende set niet meer uit handen.

Oranje moet vrijdag de tweede en laatste poulewedstrijd winnen om door te gaan naar de halve finale. Gastland en olympisch kampioen China, dat woensdag Brazilië wel wist te verslaan, is de tegenstander.

In de andere poule zijn de halvefinalisten al bekend. Italië won eerder op donderdag van de Verenigde Staten in vier sets en Servië versloeg de VS al op woensdag.

Beide landen zijn daardoor al zeker van een plek in de halve eindstrijd. Vrijdag maken Italië en Servië in een onderling duel uit wie de groepswinnaar wordt.