De Olympische Spelen van 2024 worden in Parijs georganiseerd. Vier jaar later is Los Angeles aan de beurt.

Beide steden waren als enige geïnteresseerd in de organisatie van de Spelen in 2024 of 2028. Het organisatiecomité van Los Angeles heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maandag toegezegd dat het vier jaar langer kan wachten en daar staat een royale financiële compensatie tegenover.

Dat betekent dat Parijs vier jaar daarvoor het mondiale sportevenement mag huisvesten. De leden van het IOC moeten de Spelen van 2024 en 2028 nog wel officieel toewijzen. Dat zal in september gebeuren tijdens het congres in de Peruaanse hoofdstad Lima en lijkt slechts een formaliteit.

Het comité ging drie weken geleden al akkoord met het voorstel om twee Spelen tegelijk toe te wijzen, iets wat slechts één keer eerder is gebeurd. In 1921 bepaalde het IOC dat Parijs de Spelen van 1924 zou krijgen en Amsterdam die van 1928.

"Dit is een win-winsituatie voor Parijs, voor LA en voor de olympische beweging", stelde IOC-voorzitter Thomas Bach een paar weken geleden in Lausanne. Sindsdien wordt met beide steden onderhandeld over de constructie en verdeling.

1,5 miljard euro

Los Angeles ontvangt een bedrag van 1,8 miljard dollar (omgerekend ruim 1,5 miljard euro) van het IOC. Dat bedrag kan oplopen tot boven de 2 miljard, onder meer door langere sponsorovereenkomsten en nieuwe marketingdeals.

De Fransen krijgen hun zin met de Spelen van 2024. Het is dan precies honderd jaar geleden dat Parijs het mondiale sportevenement ook huisvestte. Parijs organiseerde de Spelen behalve in 1924 ook al in 1900. LA trad op als gastheer in 1932 en 1984.

De eerstvolgende Zomerspelen worden in 2020 in het Japanse Tokio gehouden. De Winterspelen zijn volgend jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, gevolgd door Peking in 2022.

Verheugd

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs reageerde verheugd op het besluit van Los Angeles om voor de Spelen van 2028 te gaan. "Ik ben heel blij met deze belangrijke stap van mijn vriend, burgemeester Eric Garcetti van LA", schreef Hidalgo op Twitter. "Door deze overeenkomst zijn er drie winnaars: Parijs, Los Angeles en het IOC."

"Ik ben zeer optimistisch", aldus Hidalgo. "We gaan er alles aan doen om van de stemming een historisch moment te maken."

Bach is blij met de stap van LA naar 2028. "We gaan de komende elf jaar de mogelijkheden voor de jeugd van Los Angeles om te sporten vergroten en een gezonde levensstijl van de 'Angelenos' aanmoedigen."