De brandweer in Rio de Janeiro is zondag uren bezig geweest met het blussen van een brand in het olympisch velodrome. Het wielerstadion is deels verwoest.

De exacte schade aan het gebouw moet nog bepaald worden door Braziliaanse autoriteiten. Het velodrome werd iets meer dan een jaar geleden geopend voor de Olympische Spelen.

De brand werd zaterdagavond veroorzaakt door een vliegende lantaarn die op het gebouw viel, maakte minister van sport Leonadro Picciani bekend. "Het is absurd. Naast de lantaarn die het vuur veroorzaakte vielen er meerdere lantaarns in het olympisch park", aldus Picciani.

De kleine brandende lantaarns worden vaker afgestoken in Brazilië en zijn omstreden. Zeker in de droge zomermaanden wordt er door de overheid campagne tegen gevoerd. Ook gaan er stemmen op om het afsteken van de lantaarns strafbaar te maken.

De lantaarns kunnen het vliegverkeer hinderen en bosbranden veroorzaken.

Siberië

De wielerbaan in het velodrome - waar Elis Ligtlee vorig jaar olympisch goud won op het keirin en Matthijs Büchli op hetzelfde onderdeel zilver veroverde namens Nederland - is gebouwd van hout van naaldbomen die alleen in Siberië groeien.

Net als veel andere olympische stadions in Rio werd het velodrome na de Spelen nauwelijks gebruikt. Pas in mei werd er voor het eerst weer een evenement gehouden.