Phil Taylor heeft zondag op indrukwekkende wijze de World Matchplay gewonnen. De 'Power' liet Peter Wright met 18-8 kansloos in de eindstrijd in Blackpool en pakte zo voor de zestiende keer de titel.

De vorige keer dat de 56-jarige Taylor, die bezig is aan zijn laatste maanden als professioneel darter, de World Matchplay won was in 2014. De afgelopen twee jaar ging de titel naar Michael van Gerwen.

Dit jaar vloog Van Gerwen er in de kwartfinales uit. Hij was onverwacht een van de slachtoffers van de ontketende Taylor, die de Nederlander vrijdag met 16-6 versloeg.

De Engelsman was vervolgens ook te sterk voor zijn landgenoot Adrian Lewis (17-9), waarna Wright in de finale eveneens weinig kon uitrichten Taylor. Hij verdiende er 115.000 pond mee, omgerekend bijna 130.000 euro.

Dubbel 16

Taylor liet Wright na een sterke start nog wel terugkomen tot 8-6, maar liep daarna in hoog tempo weg bij 'Snakebite'. Pas bij 12-6 pakte de Schot weer een leg, maar toen was het gat al geslagen. De luidkeels aangemoedigde Taylor besliste de partij door dubbel 16 uit te gooien.

"Deze titel kan voor mij niet op een beter moment komen", zei Taylor, die de afgelopen jaren op de grote toernooien altijd in de schaduw stond van Van Gerwen.

Ondanks zijn indrukwekkende prestaties in Blackpool twijfelt Taylor niet over het einde van zijn loopbaan. "Fantastisch om op mijn leeftijd nog een 'major' te winnen. Ik kom terug naar Blackpool, maar alleen om te kijken. Het is mooi geweest, ik ben er klaar mee."

Het laatste toernooi van Taylor wordt het WK, dat rond de jaarwisseling gespeeld wordt in het Londense Alexandra Palace. De laatste keer dat hij wereldkampioen werd was in 2013.