Ranomi Kromowidjojo was zondag trots na het veroveren van zilver op de 50 vrij bij de WK langebaan in Boedapest. De 26-jarige Groningse vindt dat ze zichzelf een goede dienst heeft bewezen.

"Dit is echt geweldig, tweede van de wereld worden met deze tijd. Ik moest onder die 24 seconden zwemmen en zo hard mogelijk finishen. Dat is gelukt. Ik ben heel tevreden met de medaille en deze tijd", aldus Kromowidjojo na haar race tegen de NOS.

De drievoudig olympisch kampioene tikte in Boedapest aan in een Nederlands record (23,85) en hoefde alleen de Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström voor zich te dulden (23,69). 

Voor Kromowidjojo is haar zilveren plak haar vierde medaille deze WK. "Ik heb een heel goede week gehad", beseft de zwemster. "Ik voelde me goed, heb genoten en ook keihard gezwommen."

Rio

Kromowidjojo neemt met haar vier medailles op de WK revanche voor haar teleurstellende resultaten op de Olympische Spelen van vorig jaar. In Rio de Janeiro pakte ze geen eremetaal. 

"Ik wist dat ik harder kon en dat heb ik nu laten zien", zegt Kromowidjojo. "Er is bij mij nooit twijfel geweest na Rio, zoiets kan gebeuren. Het is ook niet goed om je hoofd te laten hangen en de rest van je leven chagrijnig te blijven."

Mogelijk was de finale van de 50 meter vrij in Boedapest de laatste race van Kromowidjojo. Ze zwemt na de WK, die zondag eindigt, nog enkele World Cups. Daarna zal ze, ergens in het najaar, besluiten of ze doorgaat.