Phil Taylor heeft zich zaterdag voor de zeventiende keer in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van de World Matchplay in Blackpool. De dartslegende was in de halve eindstrijd te sterk voor Adrian Lewis: 17-9.

De 56-jarige Engelsman had de halve eindstrijd bereikt door vrijdag weinig heel te laten van Michael van Gerwen. De regerend wereldkampioen werd met 16-6 afgedroogd.

Taylor, die bezig is aan één van zijn laatste toernooien en zestienvoudig wereldkampioen is, won liefst vijftien van zijn eerdere World Matchplay-finales. Hij verloor alleen vorig jaar, toen Van Gerwen met 18-10 te sterk was.

In de eindstrijd van zondag neemt Taylor het op tegen de Schot Peter Wright, die eerder zaterdag met 17-15 van de Noord-Ier Daryl Gurney won.

De winnaar van het prestigieuze toernooi strijkt omgerekend bijna 130.000 euro op. Van Gerwen won de World Matchplay zowel in 2015 als 2016.

Nederlanders

Met Van Gerwen werd vrijdag de laatst overgebleven Nederlander in het toernooi uitgeschakeld. Woensdag moest Raymond van Barneveld al het onderspit delven tegen Taylor (11-3).

Jelle Klaasen, Benito van de Pas en Christiaan Kist waren de andere Nederlandse deelnemers in Blackpool, maar zij vonden allen in de eerste ronde al hun Waterloo.