Ranomi Kromowidjojo legde zaterdagavond tot haar eigen verbazing beslag op een zilveren medaille op de 50 meter vlinderslag bij de WK zwemmen in het Hongaarse Boedapest.

De 26-jarige Groningse moest in een persoonlijk beste tijd (25,38) alleen de oppermachtige Zweedse Sarah Sjöström voor zich dulden op de niet-olympische afstand.

"Dit is supernice. Een dik persoonlijk record en tweede van de wereld in een supersterk veld", genoot Kromowidjojo na haar zilveren race voor de camera van de NOS.

Ze gaf toe dat ze haar medaille niet had zien aankomen. "Dit had ik aan het begin van het seizoen niet verwacht. Achter Sarah eindigen is geen verkeerde uitslag."

Ondanks haar verrassende tweede plek koestert Kromowidjojo geen ambities op bijvoorbeeld de 100 meter vlinderslag. "Op wereldniveau niet. Ik heb dit jaar wel wat meer op de vlinderslag getraind. Voor nu was het in ieder geval een mooie race."

Gemengde estafette

Kromowidjojo won zaterdag na haar individuele medaille bovendien zilver op de 4x100 meter vrij bij de gemengde estafette. Haar tweede zilveren medaille van de dag op de estafette gaf haar voldoening.

"Van te voren wisten we niet of we hier medaillekandidaten zouden zijn, maar in de finale kan van alles gebeuren", aldus Kromowidjojo. "Nummer één, twee en drie van ons gingen goed. Ik dacht: nu moet ik het afmaken. Wel lekker, nog eens zilver."

Ben Schwietert moest het bij de estafette als eerste opnemen tegen de snelle Amerikaan Dressel en ook hij hield een goed gevoel over. "Heel indrukwekkend wat hij hier laat zien. Het is ontzettend lastig om tegen hem te racen. Ik had het met de coach doorgesproken dat ik me niet gek moest laten maken. Ik heb genoten van de race", zei hij.

Ook Kyle Stolk en Femke Heemskerk hielden namens de Nederlandse ploeg vervolgens goed stand. "We hebben het fantastisch gedaan en zijn beloond met zilver", zei Stolk.

50 meter vrij

Kromowidjojo, de olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrij van 2012, komt zondag nog in actie in de finale van de 50 vrij. Ondanks de suprematie van Sjöström op die afstand heeft ze vertrouwen in de eindstrijd.

"Het gat met de rest is groot, maar niets is zeker. Ik heb in ieder geval een plekje en ga strijden", aldus Kromowidjojo.

In totaal veroverde Nederland tot dusver drie medailles op de WK in Boedapest. Naast het zilver van Kromowidjojo en de gemengde estafetteploeg was er ook brons voor de estafettevrouwen op de 4x100 vrij.