Ranomi Kromowidjojo heeft zaterdag verrassend zilver gepakt op de 50 meter vlinderslag bij de WK zwemmen in Boedapest. Later op de dag pakte Nederland op de 4x100 meter vrije slag gemengde estafette eveneens een zilveren medaille.

De 26-jarige Kromowidjojo tikte in de finale van de 50 vlinder als tweede aan achter de Zweedse Sarah Sjöström, die oppermachtig was en in 24,60 een nieuw kampioenschapsrecord zwom.

Kromowidjojo zwom in Boedapest op de niet-olympische afstand een dik persoonlijk record in 25,38. Dat was één honderdste van een seconde sneller dan de Egyptische Farida Osman, die als derde eindigde.

Het is de eerste individuele medaille voor Kromowidjojo op deze kampioenschappen. Eerder eindigde ze als vijfde in de finale van de 100 meter vrije slag.

Estafette

Later op de avond pakten Kyle Stolk, Ben Schwietert, Femke Heemskerk en Kromowidjojo op de gemengde estafette eveneens zilver. Op de 4x100 meter vrij waren alleen de Verenigde Staten sneller.

De Nederlandse ploeg klokte 3.21,81, goed voor een nieuw Europees record. De VS, met Caeleb Dressel, Nathan Adrian, Mallory Comerford en Simone Manuel, noteerde een nieuw wereldrecord in 3.19,60. Het brons was voor Canada (3.23,55).

In totaal veroverde Nederland tot dusver drie medailles op de WK in Boedapest. Naast het zilver van Kromowidjojo en de gemengde estafetteploeg was er ook brons voor de estafettevrouwen op de 4x100 vrij.

50 meter vrij

Kromowidjojo kwam zaterdag individueel ook nog in actie in de halve finales van de 50 meter vrije slag. Ze klokte daarin overall de vierde tijd, waardoor ze zondag mag starten in de eindstrijd. Landgenoot Tamara van Vliet redde het niet in de halve finales.

Mogelijk is de WK het laatste grote titeltoernooi van Kromowidjojo. Ze beslist in het najaar of ze haar loopbaan vervolgt.