Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn het WK in Wenen vrijdag begonnen met een overwinning.

Het Nederlandse koppel, in 2013 wereldkampioen en in 2016 goed voor olympisch brons, won zijn eerste groepswedstrijd van de Uruguayanen Mauricio Sebastian Vieyto en Marco Cairus in twee sets: 21-15 en 22-20.

Brouwer moest eerder deze maand nog opgeven in het Amerikaanse Long Beach met een blessure aan zijn rechterbovenbeen, maar is precies op tijd hersteld. Komende zondag spelen de Nederlanders hun tweede groepswedstrijd tegen de Italianen Alex Ranghieri en Adrian Carambula.

Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen leken vrijdag op de openingsdag van het WK even te gaan stunten. De Nederlanders wonnen de eerste set tegen het als vierde geplaatste Braziliaanse koppel Evandro/André en bleven ook in de tweede set lang bij. Uiteindelijk wonnen de Brazilianen het eerste groepsduel echter met 2-1: 20-22, 23-21 en 15-7.

Evandro werd samen met zijn vorige partner Pedro twee jaar geleden derde bij het WK in Den Haag. Na de Spelen van Rio ging hij verder met André, die zijn WK-debuut maakt.

Ook Varenhorst en Van Garderen zijn zondag weer aan de beurt. Ze spelen dan tegen de Mexicanen Lombardo Ontiveros en Juan Virgen.

Flier en Van Iersel

Bij de vrouwen liepen Manon Flier en Marleen van Iersel in hun eerste groepswedstrijd tegen een nederlaag aan. De als zevende geplaatste Canadese speelsters Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes waren het Nederlandse duo in twee sets de baas: 21-13 en 23-21.

Flier en Van Iersel komen zaterdag weer in actie, dan tegen het Chinese koppel Yue/Wang. Het Nederlandse koppel plaatste zich niet direct voor het WK, maar werd in tweede instantie alsnog toegelaten door een afmelding van het Russische duo Evgenia Ukolova en Anastasia Barsuk.

Op basis van de Europese ranglijst ging het WK-ticket naar Flier en Van Iersel.