Kira Toussaint is er maandag niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter rugslag op de WK in Boedapest. De 23-jarige Amstelveense eindigde in haar heat in de halve finales als laatste.

Toussaint was met haar tijd van 1.00,76 bovendien niet sneller dan in de series. Toen zette ze met 1.00,52 de veertiende tijd neer. Nu was ze zestiende.

De zwemster, die traint in de Verenigde Staten, komt later dit toernooi nog in actie op de 50 meter rugslag. Daarvan worden de series op woensdag gezwommen.

Toussaint maakt haar debuut op de WK langebaan. Op de WK kortebaan werd ze al eens elfde en twaalfde op de 100 meter rugslag. Op de 50 meter werd ze toen negende.

Vorig jaar op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kwam ze niet verder dan de achttiende plek op de 100

Energie

Halverwege de race lag Toussaint nog in kansrijke positie, maar daarna ging het licht langzaam uit, erkende ze. "Die eerste 50 meter gaat voor mij zo gemakkelijk. Het voelt alsof dat geen energie kost", zei ze bij de NOS.

"Ik had een goed keerpunt en toen kwam een hele grote man met een hele grote hamer en was het overleven naar de muur."

De dochter van olympisch kampioene Jolanda de Rover richt zich nu op de 50 meter rugslag. "Dat is voor mij het hoofdnummer op dit wereldkampioenschap."

Hosszu

Katinka Hosszu heeft voor eigen publiek haar wereldtitel op de 200 meter wisselslag met veel machtsvertoon geprolongeerd. Sarah Sjöström greep maandag voor de vierde keer de wereldtitel op de 100 meter vlinderslag.

Adam Peaty en Benjamin Proud zorgden voor Brits succes op het WK. Wereldrecordhouder Peaty was de snelste op de 100 meter schoolslag. Proud tikte op de 50 meter vlinderslag als eerste aan.

De Nederlanders Arno Kamminga (schoolslag) en Mathys Goosen (vlinderslag) waren uitgeschakeld in de halve finales.