De Nederlandse estafettevrouwen hebben zondag verrassend brons veroverd op 4x100 meter bij de WK zwemmen in Boedapest. Het goud ging naar de Verenigde Staten (3.31,72) en het zilver was voor Australië (3.32,01). 

Het eremetaal van Nederland was voor een groot deel te danken aan Ranomi Kromowidjojo. De slotzwemster begon als vijfde, schoof op naar plek drie en tikte aan in 3.32,64.

De Nederlandse ploeg bestond verder uit Kim Busch, Femke Heemskerk en Maud van der Meer. Kromowidjojo noteerde een splittijd van 51,98 seconden, en was daarmee rapper dan in de series (52,03).

De Zweedse Sarah Sjöström zette een splittijd neer van 51,71, een wereldrecord. Zweden kwam uiteindelijk echter niet verder dan de vijfde plek. Canada werd vierde.

Oranje pakte twee jaar geleden bij de WK in Kazan zilver achter Australië. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro eindigde het Nederlandse kwartet vorig jaar net naast het podium (vierde). In vergelijking met toen waren Inge Dekker (gestopt) en Marrit Steenbergen (oververmoeid) er in Boedapest niet bij.

Goosen

Eerder zondag liep Mathys Goosen de finale van de 50 meter vlinderslag mis. Hij zette met 23,52 de twaalfde tijd neer. Alleen de beste acht zwemmers plaatsten zich voor de eindstrijd.

De 21-jarige Goosen evenaarde met zijn tijd wel zijn eigen Nederlands record, dat hij zondagochtend tijdens de series neerzette. Tot zondag stond het nationale record op naam van Joeri Verlinden. Hij zwom in 2014 een tijd van 23,63.

De Amerikaan Caeleb Remel Dressel plaatste zich in 22,76 als eerste voor de finale. Hij bleef de Oekraïener Andrii Govorov één honderdste van een seconden voor. De finale wordt maandag gezwommen.

Kamminga

Arno Kamminga zette met 59,76 de dertiende tijd neer in de halve finale van de 100 meter schoolslag. Daarmee was hij sneller dan 's ochtends in de serie (59,95), maar het was eveneens onvoldoende voor een plek in de finale. 

De Brit Adam Peaty zette met 57,75 de snelste tijd neer in de halve finales. Hij was bijna een seconde sneller dan de nummer twee, de Amerikaan Kevin Cordes (58,64).