Mathys Goosen heeft zich zondag bij het WK langebaanzwemmen in Boedapest geplaatst voor de halve finale van de 50 meter vlinderslag.

De 21-jarige Goosen, die in zijn jeugd uitkwam voor Zuid-Afrika, eindigde in 23,52 als dertiende, genoeg om door te gaan in de series.

Goosen scherpte met zijn tijd het het Nederlands record aan, die sinds april 2014 op naam stond van Joeri Verlinden.

Andrei Govorov uit Oekraïne was de snelste in de series in 22,92. Joseph Schooling uit Singapore, de olympisch kampioen op de 100 vlinder, zette met 23,05 de derde tijd neer.

Estafette

De estafettevrouwen plaatsten zich simpel voor de finale op de 4x100 meter vrije slag in Boedapest.

Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Kim Bus en Maud van der Meer waren goed voor de tweede tijd. Alleen de Amerikanen waren sneller.

Voor de mannenploeg viel het doek op de 4x100 meter. Jesse Puts, Ben Schwietert, Stan Pijnenburg en Kyle Stolk moesten genoegen nemen met de tiende plek en liepen daarmee nipt de finale mis.

Anton Kamminga presteerde zondag goed op de 100 meter schoolslag. De Katwijker zwom een tijd van 59.95 en werd daarmee zestiende in het veld.  

Kamminga bereikte daarmee de halve finales op het onderdeel.

Brzoskowski

Maarten Brzoskowski liep de finale van de 400 meter vrij mis. De zwemmer uit Best kwam in de allerlaatste heat niet verder dan 3.53.17 en bleef met een 29e tijd ver verwijderd van de finale.

Felix Aubock uit Oostenrijk was de snelste in de series met 3.44,19.

Ook Marjolein Delno redde het niet op haar onderdeel. De debutante tikte op de 200 meter wissel aan in 2.15.05. Ondanks dat ze een seconde van haar persoonlijk record af zwom, werd ze slechts 26e.