Voor darter Christian Kist zit de World Matchplay er al na de eerste ronde op. De Nederlander ging op het prestigieuze toernooi in Blackpool direct onderuit tegen tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson: 10-7.

De 31-jarige Kist, die vijf jaar geleden de wereldtitel pakte bij de bond BDO, liet een goed niveau zien tegen de vijftien jaar oudere Anderson.

De Schot had in een partij die bol stond van de breaks wel steeds het initiatief. Hij liep via 4-1 uit naar 6-3. Kist kwam terug tot 6-5 en maakte het zijn tegenstander lastig, maar Anderson gaf zijn voorsprong niet meer uit handen.

In de tweede ronde treft Anderson mogelijk opnieuw een Nederlander. Hij neemt het dan op tegen de winnaar van de partij tussen Benito van de Pas en de Engelsman Daryl Gurney, die zondag tegenover elkaar staan.

De Engelsen Michael Smith (10-5 tegen Steve West) en James Wade (13-11 tegen Darren Webster) verloren eerder op de avond verrassend in de eerste ronde. Peter Wright kwam met de schrik vrij tegen James Wilson: 10-8.

Van Gerwen

Zondag komen naast Van de Pas ook Jelle Klaasen (tegen Justin Pipe) en Raymond van Barneveld (tegen Joe Cullen) in actie in de eerste ronde. Titelverdediger Michael van Gerwen speelt maandag tegen Stephen Bunting.

Van Gerwen, de regerend wereldkampioen, won de World Matchplay in zowel 2015 als 2016. Phil Taylor, die zondag tegen Gerwyn Price gooit, schreef het toernooi liefst vijftien keer op zijn naam.