De Nederlandse waterpolosters hebben zaterdag op het WK protest aangetekend tegen het verlies van eerder op de avond tegen Rusland. De ploeg van bondscoach Arno Havenga ging in Boedapest in de tussenronde met 10-11 onderuit en kan daardoor een medaille vergeten.

Oranje is het echter niet eens met het verloop van de wedstrijd. Bij een stand van 8-8 in de derde periode ontstond een chaotische situatie rondom een vermeend verzoek van de Russische staf voor een time-out.

Rusland kreeg na enige discussie de bal en de time-out en dat was volgens Nederland onjuist. De ploeg van Havenga wil bij een stand van 8-8 opnieuw beginnen aan het duel met een strafworp. Zondag volgt de uitspraak.

De periodestanden in de wedstrijd waren 2-4, 4-3, 2-3 en 2-1. Oranje had moeten winnen voor een plek in de kwartfinales. De verliezend finalist van het vorige WK speelt, mocht het protest niets opleveren, nog voor de plaatsen negen tot en met twaalf.

Hongarije

Nederland was tot de tussenronde veroordeeld doordat het donderdag in de groepsfase verloor van het ongeslagen gastland Hongarije (8-10).

Eerder werd er wel met ruime cijfers van Frankrijk en Japan gewonnen. Alleen de poulewinnaar plaatste zich echter direct voor de kwartfinales.

Nederland bereikte bij het vorige WK in 2015 in Kazan nog verrassend de finale. Daarin waren de Verenigde Staten met 5-4 te sterk. Daarna veroverde Oranje tevens zilver op het EK. Kwalificatie voor de Olympische Spelen van vorig jaar zat er echter niet in voor de ploeg van Havenga.

Olympisch brons

Nederland kwam zaterdag al snel op een achterstand van 1-4 tegen Rusland, dat vorig jaar bij de Spelen in Rio de Janeiro olympisch brons veroverde. Nog voor het einde van de eerste periode haalde Havenga zijn keepster Debby Willemsz naar de kant ten faveure van Laura Aarts.

Die wissel leek goed uit te pakken voor de Nederlandse ploeg, die na een tussenstand van 3-7 met vijf treffers op rij voor de eerste keer op voorsprong kwam: 8-7.

Oranje kon die kleine marge echter niet vasthouden, ook doordat Sabrina van der Sloot door een eerder opgelopen blessure niet meer voor doelpunten kon zorgen. Rusland nam op het curieuze moment bij 8-8 weer een voorsprong en stond die niet meer af.