Joost Luiten heeft zaterdag op het Brits Open een aantal plekken prijs moeten geven. De 31-jarige Rotterdammer zakte in Southport van de tiende naar de achttiende plaats, maar staat daarmee nog wel knap achttiende.

Luiten begon dramatisch aan zijn derde golfronde op Royal Birkdale. Voor de eerste hole gebruikte hij zes slagen, twee boven par.

Na de zesde hole had Luiten de opgelopen schade echter alweer weggewerkt. Daarna bleef hij goed overeind en met een dagscore van 70 slagen (par) staat hij achttiende op elf slagen van koploper Jordan Spieth.

"Ik denk dat ik tevreden mag zijn als ik zondag richting top tien kan stijgen. Daar gaan we voor", liet Luiten weten in een eerste reactie op Golf.nl. Hij staat na drie ronden op een score van 210 slagen (par).

Spieth, in 2015 winnaar van het US Open en van de Masters, kwam zaterdag alleen aan de leiding door een rondje van 65 slagen. Hij heeft een voorsprong van drie slagen op zijn landgenoot Matt Kuchar, die 66 slagen nodig had voor zijn derde rondgang. Spieth staat na drie dagen op een score van 199, Kuchar op 202.

Grace

De Zuid-Afrikaan Branden Grace schreef eerder op de dag geschiedenis. De 29-jarige speler gebruikte voor zijn derde omloop slechts 62 slagen. Daarmee zette hij een record voor mannen neer bij een majortoernooi. Er zijn inmiddels 31 golfers die op een score van 63 slagen uitkwamen bij een van de vier majors.

Grace, de nummer 35 van de wereldranglijst, produceerde zaterdag acht birdies op de par-70 baan. Hij bleef zonder bogeys. Op donderdag (70 slagen) en vrijdag (74) had de zevenvoudig winnaar op de Europese Tour aanzienlijk meer slagen nodig voor zijn rondgang langs de achttien holes.

Met een totaal van 206 slagen (-4) behoort Grace nu tot de titelkandidaten in de voorlopige stand na drie ronden. De 146e editie van het Brits Open duurt nog tot en met zondag. Vorig jaar pakte de Zweed Henrik Stenson de titel.