Sharon van Rouwendaal heeft vrijdag knap zilver gepakt op de 25 kilometer bij de WK openwaterzwemmen in het Hongaarse Boedapest. De 23-jarige Nederlandse kwam in de spannende slotfase net tekort voor de wereldtitel.

Van Rouwendaal maakte in de race die meer dan vijf uur duurde deel uit van een kopgroep van drie en tikte slechts twee seconden en veertig honderdsten later aan dan de Braziliaanse Ana Cunha, die het goud veroverde.

De Italiaanse Arianna Bridi kon het tempo van Cunha en Van Rouwendaal in de laatste meters van de slopende race niet meer helemaal volgen en werd derde op bijna tien tellen van de winnares.

Eerder deze week greep Van Rouwendaal in Hongarije nog naast eremetaal op de 5 en 10 kilometer, waarop ze respectevelijk als vierde en zestiende eindigde. Op de 10 kilometer is ze olympisch kampioen.

De voorbereiding van Van Rouwendaal op de WK verliep allerminst vlekkeloos. Ze liep een brandwond aan haar been op en vorige maand werd bij haar de ziekte van Pfeiffer geconstateerd. Met behulp van medicijnen was ze net op tijd weer fit.

Lachen

Van Rouwendaal gaf aan zichzelf te hebben verrast met het zilver. "Ik kwam hier eigenlijk om uit te zwemmen. Maar toen haalden de mannen ons in en besloot ik met m'n impulsieve gedrag erachteraan te gaan. Ineens lag ik voorop", zei ze tegen de NOS.

"Ik weet dat Cunha sterker is in de eindsprint en meer ervaring heeft. Ik heb alles gegeven. Ik vind het leuk voor haar, ik kan het goed met haar vinden."

De Baarnse zwom voor de eerste keer 25 kilometer en genoot ervan. "Ik vond het erg leuk. Moest zelfs lachen onderweg. Onderweg heb ik nog een keer in de camera gelachen om mijn ouders duidelijk te maken dat alles goed ging."

Schouten

Bij de mannen kwam Marcel Schouten vrijdag namens Nederland op de 25 kilometer in actie. Hij eindigde als negende op ruim twee minuten van de Franse winnaar Axel Reymond. Het podium werd gecompleteerd door de Italiaan Matteo Furlan (tweede) en de Rus Evgenii Drattcev (derde).

Ferry Weertman, die niet deelnam aan de 25 kilometer, won dinsdag de wedstrijd over 10 kilometer, waardoor hij alle grote prijzen op die afstand op zijn erelijst heeft staan.

Dankzij Van Rouwendaal en Weertman veroverde Nederland tot dusver twee medailles bij de WK zwemmen, die vanaf zondag verdergaan in het bad in Boedapest.