Ranomi Kromowidjojo hoopt komende week bij de WK het uiterste uit zichzelf te halen. De Nederlandse duikt in Boedapest het water in voor de 4x100 meter vrije slag, de 100 meter vrije slag, de 50 meter vlinderslag en de 50 meter vrij slag.

Drievoudig olympisch kampioene Kromowidjojo heeft een duidelijk doel voor ogen in de Hongaarse hoofdstad. "Mijn beste races ooit zwemmen. Dat is me nog steeds niet gelukt. Maar ik ben overtuigd dat ik dat wel kán."

De 26-jarige Groningse greep vorig jaar bij de Zomerspelen in Rio de Janeiro naast de medailles. Even twijfelde Kromowidjojo of ze wel door wilde gaan met zwemmen, maar na een paar weken vakantie besloot ze er in elk geval nog een jaar aan vast te plakken.

Na de WK in Boedapest buigt ze zich over de vraag of ze de hele cyclus tot de Spelen van 2020 in Tokio gaat afmaken. "Ik wil niet meedoen om het meedoen, ik wil bij de top zitten", aldus Kromowidjojo.

"Vorige maand in Rome zat ik al dicht tegen het niveau aan waarop ik wil zitten. De manier waarop ik zwem, is gewoon goed. Technisch en wetenschappelijk moet het zo. Nu wil ik alleen het liefste nog iets harder."

Plezier

In de Italiaanse hoofdstad zwom Kromowidjojo naar het goud op de 100 vrij in 53,07 seconden. Dat was niet alleen een fractie sneller dan in de olympische finale in Rio, waar ze als vijfde aantikte in 53,08, maar betekende tevens haar beste tijd sinds haar 'gouden' race in Londen (53,00).

Het gevoel is dus weer goed en het plezier is terug, benadrukt de Groningse. "En dat betekent niet alleen grapjes maken, maar ook plezier hebben in elke dag naar het zwembad gaan. Om steeds te willen afzien, steeds het beste uit jezelf te halen. Daar moet je ook plezier en voldoening uit halen."

In Boedapest wil ze dat gevoel omzetten in de perfecte race waar ze al jarenlang naar op zoek is. "Dat is mogelijk, dat weet ik zeker", kijkt Kromowidjojo vol vertrouwen uit naar de mondiale titelstrijd in het 50-meterbad van Boedapest.

Zondag staat het eerste onderdeel voor Kromowidjojo op het programma. Dan zwemt ze met de estafetteploeg de 4x100 vrij, die ze jarenlang domineerde met onder anderen Femke Heemskerk.