Sharon van Rouwendaal heeft woensdag net naast een WK-medaille gegrepen op de 5 kilometer openwaterzwemmen. De Nederlandse werd vierde in het Hongaarse Balatonmeer.

Van Rouwendaal kwam een tiende tekort voor het podium. Na een fotofinish bleek de Braziliaanse Ana Marcela Cunha net iets sneller. Zondag slaagde de 23-jarige Van Rouwendaal er ook al niet in het podium te halen op de 10 kilometer. Ze werd op die afstand, waarop ze regerend olympisch kampioen is, zestiende. 

De Amerikaanse Ashley Twichell pakte goud op de 5 kilometer in een tijd van 59.07,00. Ze was ruim drie seconden sneller dan Aurelie Muller uit Frankrijk (59.10,50).

Van Rouwendaal wist goed mee te komen. In de laatste kilometer werd het voor de Nederlandse meer en meer een gevecht om de derde plaats met Cunha, die in 59.11,40 iets eerder aantikte. 

Twichell

Door het uitblijven van een medaille verloopt de WK vooralsnog teleurstellend voor Van Rouwendaal, die een moeizame voorbereiding kende. Ze liep een brandwond aan haar been op toen ze daar per ongeluk hete thee overheen gooide. Ook werd vorige maand bij haar de ziekte van Pfeiffer geconstateerd. Met behulp van medicijnen kwam ze er net op tijd weer bovenop.

De Baarnse heeft nu nog één kans op een medaille. Vrijdag is de 25 kilometer de laatste afstand waarop ze in actie komt op de WK.

Nederland veroverde op de WK zwemmen, die volgende week verdergaan in het bad in Boedapest, tot dusver een medaille. Ferry Weertman werd dinsdag wereldkampioen op de 10 kilometer.