De Amerikaanse zwemmer en meervoudig olympisch kampioen Ryan Lochte is vrijdag door een Braziliaanse rechter in hoger beroep vrijgesproken nadat hij ervan werd beschuldigd een overval te hebben verzonnen.

Dat schrijven meerdere Amerikaanse media, waaronder USA Today. De zwemmer kwam in opspraak toen hij tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een wc-deur van een tankstation vernielde en vervolgens een valse aangifte deed bij de politie.

De Amerikaan verzon samen met drie andere leden van de Amerikaanse zwemploeg dat hij beroofd was door mensen die zich voordeden als agenten. Het viertal vergoedde de schade aan het tankstation en verzonnen de beroving als verklaring voor het verlies van het geld.

De rechter in Rio kwam vrijdag in hoger beroep tot het oordeel dat de overdrijvingen van Lochte niet onwettig waren. De verklaringen van Lochte aan nieuwszender NBC tijdens de Spelen hadden daar geen invloed op. De openbaar aanklager kan nog wel beroep aantekenen.

Vier sponsors van de 32-jarige Lochte trokken zich na het incident terug, nadat hij toegaf dat hij "het verhaal van de beroving wat overdreven had". In Rio won hij met het Amerikaanse estafetteteam goud op de 4x200 meter vrije slag.

Rentree

Lochte werd voor tien maanden geschorst door de Amerikaanse zwembond. Die schorsing liep op 1 juli af. Toch stelt de Amerikaan zijn rentree nog even uit.

Hij zou dit weekend meedoen aan wedstrijden in Los Angeles, maar daar ziet hij vanaf. "Ik heb niet genoeg kunnen trainen om hier goed te presteren", aldus de 32-jarige zesvoudig olympisch kampioen.

Vorige maand werd hij vader. "Mijn familie, Kayla en Caiden zijn nu mijn eerste prioriteit. Volgend jaar wil ik bij de Pan Pacific kampioenschappen in topvorm zijn", zegt Lochte, die zich in oktober met Kayla verloofde. Hun zoon Caiden kwam 8 juni ter wereld.