Mathieu van der Poel laat de Europese kampioenschappen mountainbike eind juli in Italië schieten. De 22-jarige coureur vindt het evenement niet in zijn planning passen.

Bij de elitemannen is Michiel van der Heijden de enige Nederlandse deelnemer, bij de vrouwen start Anne Terpstra, maakte de KNWU donderdag bekend.

"We missen Mathieu van der Poel en Hans Becking", meldde bondscoach Gerben de Knegt. "Helaas starten ze niet omdat dit niet in hun planning past."

Van der Poel startte vorige maand nog wel bij de WK. Hij eindigde toen in het Duitse Singen net naast het podium. Hij werd vierde.

Van der Heijden is een voormalig wereldkampioen bij de beloften. "Hij moet zich weer bewijzen en gaat voor een top 10-klassering", aldus De Knegt, die vooral in de beloftencategorie kansen ziet voor Anne Tauber, Annemarie Worst, de wereldkampioene veldrijden bij de beloften, en Milan Vader.

De EK mountainbike werden verplaatst naar Italië nadat tal van landen, waaronder Nederland, hadden aangekondigd om veiligheidsredenen niet naar Turkije te willen.