De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag in Brussel de finale van de halvefinaleronde van de Hockey World League bereikt.

De ploeg van bondscoach Alyson Annan was in de halve eindstrijd van de derde fase van het prestigieuze toernooi na shoot-outs te sterk voor Nieuw-Zeeland: 5-4. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1.

Oranje neemt het zondag in de finale op tegen China, dat in de andere halve finale met 3-0 won van Zuid-Korea.

Nederland verzekerde zich donderdag al van een ticket voor het WK van volgend jaar in Londen door in de kwartfinales Spanje met 2-0 opzij te zetten.

Oranje kwam tegen Nieuw-Zeeland in de 34e minuut op een 0-1 achterstand door een treffer van Kirsten Peace. Het betekende de eerste tegengoal van de equipe van Annan in dit toernooi.

Videoscheids

Nederland kwam in de 49e minuut via een rake strafcorner van Caia van Maasakker langszij, maar de vice-olympisch kampioen slaagde er niet een tweede keer in te scoren binnen de officiële speeltijd.

In de beslissende barrage waande Nieuw-Zeeland zich na de twaalfde shoot-out bij een stand van 3-4 winnaar. Oranje schakelde echter de videoscheids in, omdat het doelpunt met een fractie van een seconde buiten de tijd zou zijn gemaakt.

De arbitrage stelde Oranje in het gelijk, waarna de reeks weer verder ging. Met twee reddingen op de achttiende shoot-out zorgde keepster Anne Veenendaal alsnog voor de Nederlandse winst.