De FBI en de Amerikaanse belastingdienst stellen een onderzoek in naar de toewijzing van het WK atletiek van 2021 aan Eugene. 

De stad in het westen van de Verenigde Staten kreeg in april 2015 verrassend de organisatie van de mondiale titelstrijd toegewezen zonder dat er sprake was geweest van een officiële procedure, meldt de BBC.

Franse aanklagers zijn ook al een onderzoek gestart naar de beslissing van atletiekfederatie IAAF. De Senegalese toenmalig president Lamine Diack vond een verkiezingscongres niet meer nodig.

Met name vanuit Göteborg werd destijds verontwaardigd gereageerd. De Zweedse stad wilde zich ook kandidaat stellen voor de organisatie.

Diack steunde het kandidaatschap van Eugene maar wordt inmiddels verdacht van corruptie en witwaspraktijken.

Eugene heeft nauwe banden met Nike. Het sportmerk heeft zijn hoofdkantoor in Beaverton, dat ook in de staat Oregon ligt.

Ambassadeur

Diacks opvolger Sebastian Coe was ten tijde van de toewijzing van het WK aan Eugene werkzaam als ambassadeur voor Nike.

Toen Coe in november 2015 binnen de IAAF promotie maakte naar de functie van president, legde hij zijn werkzaamheden voor Nike neer, "omdat de combinatie met mijn voorzitterschap van de IAAF niet goed is voor Nike noch de IAAF".