Bo Bendsneyder gaat zondag als tweede van start tijdens de TT van Assen in de Moto3. In de MotoGP, de zwaarste klasse, begint de Fransman Johann Zarco vanaf pole position.

Bendsneyder klokte bij het vallen van de vlag nog wel de snelste tijd, maar Jorge Martin verpulverde de tijd van de KTM-coureur vrijwel direct. De Spanjaard was op de natte baan liefst 0,8 seconden sneller.

De jonge Nederlander was eerder op zaterdag nog de snelste in de derde vrije training. In de eerste en tweede vrije trainingen had hij een vijfde en tiende tijd neergezet.

"Aan de ene kant is het jammer dat ik niet op pole position start, maar ik ben superblij met deze tweede plek. Ik sta op de eerste rij", zei Bendsneyder bij Eurosport. "Het was een lastige kwalificatie. De grip was niet hetzelfde als tijdens de laatste training, maar ik ben super tevreden."

De Italiaan Nicolo Bulega (KTM) eindigde als derde in de kwalificaties. De Spanjaard Joan Mir (Honda), de leider in de stand van het WK in de Moto3, werd zevende.

De Nederlander Ryan van de Lagemaat, die op een wildcard meedoet, noteerde de 29e tijd in de kwalificatie.

MotoGP

Zarco was op het TT-circuit net wat sneller dan Marc Marquez. De Fransman van Yamaha klokte een snelste tijd van 1.46,141. Marquez was 0,065 seconde trager.

De Italiaan Valentino Rossi, de grote favoriet van het publiek in Assen, vertrekt achter zijn landgenoot Danilo Petrucci als vierde. WK-leider Maverick Vinales start zondag pas als elfde.

Zarco maakt dit jaar zijn debuut in de koningsklasse. Hij was de afgelopen twee jaar wereldkampioen in de Moto2.

Baldassari

De kwalificatie voor de Moto2 werd opgeschrikt door een zware crash van Lorenzo Baldassarri. De 20- jarige Italiaan raakte de controle kwijt over zijn Kalex, vloog over de kop, landde hard op zijn rug en bleef liggen aan de rand van het circuit.

De circuitartsen waren snel ter plaatse bij de onfortuinlijke coureur. De aard en ernst van zijn letsel zijn onduidelijk, wel kon de TT-organisatie melden dat Baldassarri bij bewustzijn was. De sessie lag daardoor lang stil.

Na het oponthoud wist Franco Morbidelli zich naar pole position te rijden. De Italiaan bleef de Japanner Takaagi Nakagami en de Zwitser Thomas Lüthi net voor.

Harde crash Baldassarri in kwalificatie TT Assen
46
Harde crash Baldassarri in kwalificatie TT Assen