Porsche aan leiding in Le Mans, Nederlander Tung tweede

In de 85e editie van de 24 uur van Le Mans rijdt de Porsche #1 met nog een kwart te gaan aan de leiding. Lang ging de Toyota #7 aan kop, totdat die auto te maken kreeg met technische problemen. De Nederlander Ho-Pin Tung staat eerste in de LMP2-klasse.

De editie van dit jaar ging zaterdag om 15.00 uur van start. De finish is op zondagmiddag om eveneens 15.00 uur.

De leiding in de LMP1, de zwaarste klasse, was zaterdag rond 23.40 uur in handen van de #7 Toyota. Die auto ging op een derde van de race soeverein aan kop, todat zich technische problemen voordeden.

De Porsche #1 kon de koppositie overnemen en gaat zondagochtend om 10.00 uur nog steeds aan de leiding. Het team lijkt de zege te gaan grijpen. 

Vorig jaar liep de 24 uur van Le Mans ook al op een drama uit voor Toyota. De Japanner Nakajima leek op weg naar de winst, tot zijn bolide in de laatste minuten voor de finish plotseling stilviel. Daardoor kon Porsche de overwinning grijpen op het beroemde Circuit de la Sarthe.

Ho-Pin Tung

De Nederlander Ho-Pin Tung, geboren in Velp, behoort met de #38 Jackie Chan DS Oreca tot de grote kanshebbers voor de overwinning in de LMP2-klasse. Zijn team ligt eerste in de klasse en tweede overall. 

Het Racing Team Nederland, waarvoor Jan Lammers (winnaar van Le Mans in 1988), Frits van Eert en voormalig Formule 1-coureur Rubens Barrichello achter het stuur zitten, rijdt op de 17e plek.

Jeroen Bleekemolen komt eveneens uit in de LMP2-klasse. Hij ligt met het team van Keating Motorsports (#43) door verschillende problemen in de achterhoede. 

GT-klasse

Ook in de GT-klasse gaat Porsche aan kop. Lang leidde de #95 Aston Martin daar het veld, totdat Richie Stanaway zijn auto beschadigde en Frederic Makowiecki met de #91 Porsche de leiding kon overnemen. Porsche ligt met zes uur te gaan ruim een minuut voor.

Na een dikke vijf uur race deed zich nog een opmerkelijk incident voor. De LMP2-bolide van TDS Racing (#28) tikte de #82 Ferrari van Risi Competizione aan, waarna die hard in de vangrail belandde. Voor de Ferrari zat de race er op.

De bolide van TDS Racing, bestuurd door Matthieu Vaxiviere kwam er met een tijdstraf van zeven minuten vanaf. De Fransman erkende zijn fout later en ging door het stof.

Lees meer over:
Tip de redactie