Federer laat matchpoint onbenut en verliest eerste partij in twee maanden

Roger Federer heeft woensdag bij zijn rentree niet weten te winnen. De 35-jarige Zwitser, die ruim twee maanden rust nam, verloor in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Stuttgart van Tommy Haas. Het werd 2-6, 7-6 (8) en 6-4.

Federer won bij zijn eerste partij van 2017 op gras wel de eerste set en was ook dicht bij winst. In de tiebreak van de tweede set kreeg hij bij 8-7 zelfs een matchpoint, maar vervolgens maakte Haas drie punten op rij. In de derde set maakte de Duitser het af.

De partij duurde een uur en 54 minuten. De zege van Haas was bijzonder omdat hij vier jaar ouder is dan de Zwitserse routinier en is afgezakt naar de 302e positie op de wereldranglijst. Federer is de mondiale nummer vijf.

De achttienvoudig Grand Slam-winnaar heeft het toernooi in Stuttgart, waar tot en met 2015 op gravel werd gespeeld, nog nooit gewonnen. Bij de eerste editie op gras ging de eindzege naar Dominic Thiem. Federer was dit jaar als eerste geplaatst.

Wimbledon

Maandag benadrukte Federer dat hij zich fit voelde en klaar was voor het grasseizoen, dat hij volgende maand wil bekronen met zijn achtste titel op Wimbledon. Ook na zijn nederlaag tegen Haas maakt hij zich nog geen zorgen.

"Het brengt altijd risico's mee om enige tijd niet te spelen. Ik miste het ritme en liet het op een paar cruciale momenten afweten. Maar rampzalig is het niet", aldus Federer woensdag in Stuttgart. Haas, die Federer al jaren kent, verraste vooral zichzelf.

"Dit is een regelrechte schok en dan vooral voor mijzelf. Ik had niet gedacht dat mij dit nog was gegeven. Spelen tegen Roger is altijd iets bijzonders, vooral op gras. Deze zege maakt mij emotioneel, vooral omdat ik ook nog speelde tegen een van mijn beste vrienden", aldus Haas die bezig is aan zijn laatste jaar als prof.

Roland Garros

Federer zegt niet aan zijn afscheid te denken, al heeft zijn lichaam tegenwoordig wel meer rust nodig. Vandaar dat hij Roland Garros liet schieten. Hij speelde zelfs geen enkel graveltoernooi.

Op hardcourt begon Federer dit jaar met uitstekende toernooizeges. Hij won de Australian Open en de Masterstoernooien van Indian Wells en Miami. De eindstrijd op 2 april in Miami, waarin hij te sterk was voor Rafael Nadal, was zijn laatste partij voordat hij in Stuttgart weer de baan op ging.

Lees meer over:
Tip de redactie