Dafne Schippers heeft zondag bij de FBK Games in Hengelo de 100 meter gewonnen. De 24-jarige Utrechtse was de snelste in een tijd van 11,08 seconden.

De 24-jarige Utrechtse had als doel om onder de elf seconden te lopen, maar kwam daar mede vanwege de tegenwind niet aan.

De Nigeriaanse Blessing Okagbare-Ighoteguonor werd tweede in 11,16 en de Zuid-Afrikaanse Carina Horn derde in 11,35. Naomi Sedney passeerde als vijfde de finish in 11,50.

Schippers is met het oog op de WK atletiek van komende zomer in Londen onder haar nieuwe trainer Rana Reider bezig om haar snelheid te verbeteren.

Afgelopen donderdag was de regerend wereldkampioene op 200 meter bij de Diamond League in Rome ook de snelste op de 100 meter. Toen kwam ze tot een tijd van 10,99.

Schippers trakteerde de toeschouwers in Hengelo op twee optredens. Ze kwam ook in actie op de 4x100 meter estafette, waar ze samen met Eefje Boons, Naomi Sedney en Jamile Samuel de tweede tijd liep: 43,02.

Schippers wint 100 meter: 'Race was een stuk harder door wind'
67
Schippers wint 100 meter: 'Race was een stuk harder door wind'

De Witte

Lisanne de Witte kwalificeerde zich op de 400 meter voor de WK. De 24-jarige Vlaardingse dook voor het eerst in haar carrière onder de 52 seconden. Haar tijd van 51,93 was ook ruim onder de limiet van 52,10.

De Witte eindigde in haar race als derde achter de Poolse winnares Justyna Swiety (51,15) en de Canadese Carine Muir (51,65). Haar jongere zus Laura de Witte (21) kwam als vijfde over de finish in 52,28, waarmee ze haar persoonlijke record verbeterde.

Ook Richard Douma bemachtigde in het FBK-stadion een ticket voor de WK. De 24-jarige Zaandammer liep onder de limiet op de 1500 meter. Zijn 3.35,92 was acht honderdsten sneller dan de vereiste tijd.

Alsadik Mikhou uit Burundi won de race in 3.31,34, de beste mondiale tijd van dit jaar op de 1500 meter. Douma kwam als tiende over de meet. Vorig jaar verraste Douma met de vierde plaats bij de EK in Amsterdam.

Hassan

Sifan Hassan zag een dappere poging om haar eigen Nederlands record op de 1500 meter te verbeteren stranden op de meet. De 24-jarige geboren Ethiopische rondde een indrukwekkende solo af in 3.56,14. Dat is wel de beste tijd van de wereld in dit jaar, maar net boven haar nationale recordtijd van 3.56,05 uit juli 2015.

Hassan liet zich twee ronden gangmaken door een zogeheten ‘haas’, maar nam toen zelf het initiatief. Ze versnelde door tot aan de finish en sloeg een gat van bijna vijf seconden met haar eerste achtervolgster, de Ethiopische Besu Sado.

Hassan imponeerde donderdag ook al in Rome met een tijd van 3.56,22. Het publiek in Hengelo rekende daardoor op een aanval op haar eigen Nederlands record. "Ik had het zelf niet in mijn hoofd; ik wilde er vooral een fantastische wedstrijd van maken voor de toeschouwers", zei ze aan de finish.

De race in Rome zat ook nog in haar lichaam, erkende ze. "Ik voelde in de laatste ronde dat de kracht langzaam wegvloeide. Het verraste me toch dat ik zo dicht bij die recordtijd uitkwam, dus er is toch wel lichte teleurstelling. Maar aan de andere kant: twee keer binnen vier dagen zo’n toptijd is wel een opsteker."

Sifan Hassan mist op haar na record bij FBK Games
58
Sifan Hassan mist op haar na record bij FBK Games

Martina

Churandy Martina kwam op de 200 meter niet verder dan de vijfde plaats. De 31-jarige atleet bleef met een tijd van 20,76 ver verwijderd van de limiet voor deelname aan de WK.

Martina, die dit seizoen wordt gehinderd door een lies- en een achillespeesblessure, maakt zich echter geen zorgen. "Ik kan lopen, dat is al heel wat. Het gaat wel iets langzamer dan normaal, maar ik ben pas enkele weken bezig met het echte snelheidswerk. Het komt goed."

Hij heeft er nog alle vertrouwen in dat hij de limiet van 20,44 zal halen. "Limieten zijn nooit een probleem geweest. Ik moet het nu wat rustiger doen vanwege die blessure. Vooral de eerste dertig meter gaan moeizaam, maar ik maak me geen zorgen. De Spelen in Tokio in 2020 zijn immers het hoogtepunt."

Martina eindigt vijfde met blessure: 'Ik kan tenminste lopen'
53
Martina eindigt vijfde met blessure: 'Ik kan tenminste lopen'

Kupers

Thijmen Kupers steeg boven zichzelf uit. De 25-jarige Doetinchemmer zegevierde op de 800 meter in 1.44,99. Het was de eerste keer dat hij de middenafstand onder de 1.45 liep. Zijn oude toptijd stond op 1.45,23.

Kupers had een sterk eindschot. Hij slaagde erin op het laatste rechte stuk zijn concurrenten ruim voor te blijven. De veelvoudig Nederlands kampioen is al zeker van deelname aan de WK.

De Keniaan Wycliffe Kinyamal werd tweede in 1.45,65, bijna zeven tienden achter Kupers. "Dit geeft wel een kick hoor, onder de 1.45. Het geeft het gevoel dat je nog meer bij de wereldtop hoort", zei de Nederlander na zijn race.