Cleveland Cavaliers heeft voor het derde jaar op rij de finale gehaald van de NBA. De titelverdediger schakelde donderdag (plaatselijke tijd) in de eindstrijd van de Eastern Conference Boston Celtics uit. 

Met een zege van 135-102 zetten de Cavaliers de eindstand in de best-of-sevenserie op 4-1.

Tegenstander in de finale is voor het derde jaar op rij Golden State Warriors, dat ongeslagen de play-offs doorliep op weg naar de eindstrijd.

Cavaliers bereikt NBA-finale ten koste van Boston Celtics
117
Cavaliers bereikt NBA-finale ten koste van Boston Celtics

Record James

LeBron James maakte 35 punten in de vijfde ontmoeting met de Celtics en hij passeerde met die score Michael Jordan als topschutter aller tijden in de play-offs van de NBA. Jordan stond op 5987 punten en James ging daar met 8 punten overheen naar 5995.

James gaat op voor zijn zevende NBA-finale op rij en zijn achtste in totaal op jacht naar zijn vierde titel. De eerste twee behaalde hij als speler van Miami Heat.

De derde pakte James vorig jaar met Cleveland. Hij was bijzonder trots op zijn puntenrecord, dat hij afnam van zijn grote idool Jordan.

"Ik draag niet voor niets rugnummer 23, dat was ook het rugnummer van Mike. Ik ben van basketbal gaan houden door hem. Jordan zien spelen was alsof je naar God keek. Het is onvoorstelbaar dat ik hem heb kunnen overtreffen", aldus James.

Komende donderdag is de eerste ontmoeting tussen Golden State Warriors en Cleveland Cavaliers. De eerste twee duels in de best-of-sevenserie worden in Oakland gespeeld, daarna speelt Cleveland tweemaal thuis.