Voormalig wereldkampioen MotoGP Hayden (35) overleden

De Amerikaanse motorcoureur Nicky Hayden (35) is maandag overleden. De voormalig wereldkampioen in de MotoGP is in een ziekenhuis bezweken aan de verwondingen die hij opliep bij een aanrijding op de fiets, meldt de organisatie van het World Superbike. 

Hayden werd woensdagavond aangereden terwijl hij op de fiets aan het trainen was. Hij werd na het ongeluk met onder meer zwaar hersenletsel naar een ziekenhuis in het Italiaanse Rimini gebracht. Omdat zijn verwondingen zeer ernstig bleken, werd hij later naar de kliniek in Cesena gebracht. 

De wereldkampioen in de MotoGP van 2006 lag sindsdien op de intensive care. Zijn toestand werd de afgelopen tijd al als "onverminderd ernstig" omschreven. Hayden was namens Red Bull-Honda actief in het World Superbike.

Het ziekenhuis van Cesena meldt maandag de dood van de Amerikaan, aldus La Gazzetta dello Sport. "De artsen bevestigen de dood van patiënt Nicholas Patrick Hayden, aan de gevolgen van zeer zware verwondingen opgelopen op 17 mei."

Rossi

Hayden was in 2006 Valentino Rossi de baas in de strijd om de titel in de MotoGP. De Amerikaan won dat jaar ook de TT van Assen. De coureur reed 218 Grands Prix en won er daarvan drie. Hij stond 28 keer op het podium in het WK. 

Hayden nam in 2015 afscheid van de MotoGP en stapte over naar het WK Superbike, maar keerde vorig jaar toch nog even terug in de koningsklasse van de motorsport.

De veteraan stapte in twee races op een Honda, eerst om de geblesseerde Jack Miller te vervangen en vervolgens als vervanger van Dani Pedrosa.

Hayden was in Italië, omdat hij enkele dagen eerder meereed in de GP van Imola. Verschillende familieleden, onder wie zijn moeder, broer en verloofde Jackie, waren overgekomen uit de VS om Hayden bij te staan.

Steun

Na het bekendworden van het overlijden van Hayden stroomden de steunbetuigingen binnen, zowel van binnen de motorsport als daar buiten.

Collega's als Marc Marquez en Dani Pedrosa lieten weten in gedachten bij de nabestaanden van Hayden te zijn, maar ook actieve sporters als Chris Froome en verschillende Formule 1-coureurs reageerden geschokt.

Michael van der Mark, oud-stalgenoot van Hayden in de Superbikes, uitte via Instagram zijn condoleances aan de familie. "Bedankt dat je zo'n inspirerende teamgenoot bent geweest."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie