De Grand Prix van Le Mans in de Moto3 is zondag ontsierd door een massale valpartij. Zeker vijftien motorcoureurs gingen vroeg in de race onderuit in een bocht waar olie op het asfalt lag. Nederlander Bo Bendsneyder werd uiteindelijk negende.

De race werd na de crash onmiddellijk stilgelegd. Alle rijders kwamen met de schrik vrij, onder wie Bendsneyder, die vanaf de negende plaats was gestart. Wel was er de nodige schade aan de motoren.

De coureurs gleden een voor een onderuit op dezelfde plek en schoven kriskras door elkaar over het circuit en door de grindbak. De gladheid op de baan werd veroorzaakt door olie. 

De race in Frankrijk kreeg vervolgens een herstart, maar werd wel ingekort. Uiteindelijk eindigde Bendsneyder als negende, mede doordat hij profiteerde van enkele uitvallers. Het was de beste klassering tot nu toe voor de 18-jarige Rotterdammer.

Onder anderen de Italiaan Romano Fenati en de Spanjaard Jorge Martin gingen onderuit, terwijl ze aan kop lagen. De Spanjaard Joan Mir bleef wel overeind en greep zijn derde zege van het jaar. Hij verstevigde zijn leidende positie in het wereldkampioenschap.

Massale crash bij Moto3 door olie op de baan
15
Massale crash bij Moto3 door olie op de baan

MotoGP

Later zondag heroverde Maverick Viñales op hetzelfde circuit de macht in de MotoGP. De Spanjaard was de snelste op zijn Yamaha nadat hij profiteerde van een valpartij van Valentino Rossi, die vlak voor de finish onderuit ging.

Na Viñales kwam de Fransman Johann Zarco (Yamaha) als tweede over de finish, op drie seconden achterstand. De Spanjaard Dani Pedrosa (Honda) eindigde als derde. Regerend wereldkampioen Marc Marquez (Honda) haalde door een valpartij het einde van de race niet.

Viñales boekte zijn derde zege van het seizoen. Hij nam in de stand van het WK de leiding over van de ongelukkige Rossi.