Zwemmen

Maarten van der Weijden gaat voor wereldrecord 24 uur zwemmen

Maarten van der Weijden, de olympisch kampioen openwaterzwemmen over tien kilometer van 2008, doet maandag in Amsterdam een aanval op het wereldrecord 24 uur zwemmen.

Het huidige record staat al sinds 1989 op naam van de Zweed Anders Forvas, die destijds in een etmaal tot een afstand van 101,9 kilometer zwom.

De 36-jarige Van der Weijden moet in het 25-meterbad van de SwimGym in Amsterdam minimaal 4080 baantjes zwemmen om het record te verbeteren.

Hij krijgt tijdens zijn poging steun van onder anderen coach Marcel Wouda en zwemmers Ferry Weertman en Ranomi Kromowidjojo. Weertman pakte vorig jaar zomer in Rio de Janeiro olympisch goud op de tien kilometer openwaterzwemmen.

"Kilometer voor kilometer, baan voor baan en slag voor slag zal ik deze uitdaging volbrengen. Niet wetende hoeveel barrières en pijn ik ondanks de vele trainingsuren zal tegenkomen", zegt Van der Weijden over zijn aanval op het wereldrecord.

Van der Weijden vraagt met zijn poging, die maandag om 21.00 uur begint en een dag later om dezelfde tijd eindigt, bovendien aandacht voor KWF Kankerbestrijding. Zelf kreeg hij op 19-jarige leeftijd de diagnose leukemie, waarvan hij genas.

Lees meer over:
Tip de redactie