Afrodite Zegers en Anneloes van Veen hebben zich zaterdag de Europese titel gepakt in de 470-klasse. Het is voor het duo de eerste Europese titel in hun carrière.

Zegers en Van Veen stonden na acht races al op een solide eerste plaats. Die ranking leverde hun zaterdag in Monaco de Europese titel op, doordat de medalrace wegens gebrek aan wind werd afgelast.

"Het was een EK van veel wachten en dat maakte het zwaar. Gelukkig hebben we veel mensen achter ons staan om ons door het wachten heen te helpen. Daar zijn we dan ook erg dankbaar voor", zei Van Veen.

Als het aan het tweetal ligt, blijft het niet alleen bij de Europese titel. "We gaan ons nu focussen op het WK 470 in Thessaloniki." Dat evenement wordt in juli gevaren.

Het koppel kent een succesvol seizoen. Vorige maand veroverden ze nog de gouden medaille bij het wereldbekertoernooi in het Franse Hyères. Eerder wonnen ze al goud in Miami en in Palma de Mallorca.

Windsurfen

De gouden plak van de zeilsters in Monaco betekende zaterdag de enige medaille voor Nederland. Windsurfer Kiran Badloe had bij de EK in Marseille zicht op een plak, maar maakte een grote fout in de halve finales en was direct kansloos.

Dorian van Rijsselberghe moest vrijdag in de RS:X-klasse de koppositie afstaan en hield het toernooi daarop voor gezien. De tweevoudig olympisch kampioen had al aangekondigd het EK niet af te maken.

Bij de vrouwen viel Lilian de Geus al vroegtijdig uit. In de kwartfinales kwam ze slechts tot de achtste plaats. Nicholas Heiner werd in Marseille in de Finnklasse uitgeschakeld in de halve finales.